Gusztáv
-8 °C
-1 °C

A kínai elnök telefonon szólt be Trumpnak

2019.12.21. 09:54

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken felhívta telefonon amerikai hivatali kollégáját, Donald Trumpot, és bírálta Washington "beavatkozását" a kínai belügyekbe, nevezetesen az Egyesült Államok "negatív nyilatkozatait" Tajvannal, Hongkonggal, Hszincsianggal és Tibettel kapcsolatban - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A washingtoni képviselőház december elején elfogadott két olyan törvénytervezetet, amely szankciókkal sújtaná azokat a kínai tisztviselőket, akik felelőssé tehetők a muszlim vallású ujgur kisebbség és a hongkongiak emberi jogait csorbító intézkedésekért, továbbá bizonyos esetekben exporttilalmat is előírna. A jogszabálytervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt az amerikai elnök aláírásával hatályba léphet.

A két államfő Észak-Korea ügyét is megvitatta. Hszi arra kérte Trumpot, hogy a nemzetközi közösség az Egyesült Államok hozzájárulásával enyhítse a Phenjannal szembeni szankciókat.

Oroszország és Kína közösen kidolgozott határozattervezetében azt javasolta a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy enyhítse az Észak-Korea elleni szankciókat; az Egyesült Államok ezt ellenzi, mert szerinte ennek még nem jött el az ideje.