Elítélték a brit turistát, aki Cipruson 12 izraeli férfit vádolt meg nemi erőszakkal

2020.01.07. 09:31

Hamis tanúzás miatt kedden elítélték Cipruson azt a 19 éves brit nőt, aki azt állította, hogy a nyaralásán 12 izraeli bevonuló megerőszakolta egy szállodában – írja a BBC.

A hatóságok azt állapították meg, hogy a nő hazudott a csoportos erőszakról, ezért négy hónapot kapott három évre felfüggesztve, ezenkívül 148 eurót kell fizetnie a perköltségek megtérítésére.

Az ítéletet meghozó bíró, Mihalisz Papathanasziu azt mondta, hogy „második esélyt” ad az elítélt nőnek. Az ítélethirdetés előtt és alatt nőjogi aktivisták csoportja tüntetett a bíróság épülete előtt. Az izraeli és ciprusi származású tüntetők azt követelték, hogy ne az áldozatokat hibáztassák, egyúttal skandálásukkal együttérzésükről biztosították a nőt.

A kedden elítélt nő még júliusban vádolt meg azzal 12 izraeli fiatalt, hogy csoportosan megerőszakolták a ciprusi Ayia Napa egyik szállodájában. A ciprusi hatóságok azután tartóztatták le, hogy visszavonta korábbi vallomását. A nő ugyanakkor azt állítja, hogy a ciprusi rendőrök kényszerítették a visszavonásra, illetve arra, hogy azt mondja, nem történt erőszak.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, feltehető, hogy a nőnek lediktálták azt a rendőrségen tett vallomását, amelyben visszavonta a korábbi vádakat és letagadta a szexuális erőszakot. Ráadásul az is megkérdőjelezi a 12 férfi állítását, amely szerint konszenzusos szex volt köztük és a brit turista között, hogy a nő teste tele volt sérülésekkel.