Albin
0 °C
10 °C

Az államfő párbeszédet vár a kormánypártok és az ellenzék között Ausztriában

2020.01.07. 14:01

Az osztrákok azt várják, hogy olyan kormányuk legyen, amely nyugodtan és lelkiismeretesen tevékenykedik az országért - mondta az MTI tudósítása szerint Alexander Van der Bellen államfő kedden a Hofburgban, mielőtt beiktatta volna hivatalukba az új kormány tagjait.

Az államfő arra intette az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció tagjait, hogy bánjanak óvatosan a hatalommal, az ugyanis "csupán eszköz arra, hogy szolgálják a hazájukat". Van der Bellen arról is beszélt, hogy a kormány tagjaitól azt várja, keressék a párbeszédet más pártokkal is. Az államfő olyan kormányt szeretne, amely "a legjobbat akarja" Ausztria számára.

Az államfő a beszéde után felmentette hivatalából a Brigitte Bierlein által vezetett ügyvezető kormány tagjait, majd beiktatta az új kormánytagokat, Sebastian Kurz kancellárt, Werner Kögler alkancellárt, aki a sport- és közszolgálati miniszteri teendőket is ellátja, valamint a 13 minisztert és a két államtitkárt.

A hivatalba lépő kormány szerdán kezdi meg munkáját. A kabinet több szempontból is rekordot dönt: a Néppárt és a Zöldek először vesz részt közösen kormányzati munkában, Kurz pedig második hivatali ciklusának kezdetén is a legfiatalabb kormányfő az Európai Unióban.