Megúszta a német Michelin-csillagos séf: nem a kucsmagombájától halt meg a vendég
További Külföld cikkek
- Elraboltak egy csecsemőt egy bécsi kórház szülészeti osztályáról
- Pattanásig feszült a hangulat a Külügyi Tanács brüsszeli ülése előtt
- Szijjártó Péter szerint szégyenletes, abszurd és elfogadhatatlan ez a döntés
- Oroszország azzal támadja az Egyesült Királyságot, hogy Ukrajna oldalán belépett a háborúba
- Vlagyimir Putyin belebukhat, ha meghozza ezt a súlyos döntést
Fellélegezhet Bernd Knöller, a német Michelin-csillagos séf, miután igazságügyi orvosszakértők megállapították: nem a valenciai éttermében készített gombaétel okozta egy vendég halálát tavaly februárban, írja a Bild.
Bernd Knöller a séfje a Valenciában működő Riff étteremnek. Tavaly februárban közel harminc vendég panaszkodott rosszullétre a Michelin-csillagos étteremben elfogyasztott vacsora után. Egy 46 éves nő a férjével és fiával együtt evett ott, mindhárman rosszul lettek, a nő pedig másnap meg is halt. A vendégeknek a 200 euróba (több mint 60 ezer forintba kerülő) menüben egy kucsmagombából készült ételt is felszolgáltak.
A helyet azonnal bezárták, a helyi hatóságok nyomozást indítottak a séf ellen. Az alapkérdés az volt, hogy a gomba okozta-e a nő halálát. Ez a gondolat a híres szakácsot sem hagyta nyugodni, sok álmatlan éjszakát okozott neki. Heteken át tanulmányozta a szakirodalmat, és vizsgálta ő maga is, hogy a kucsmagomba okozhat-e halálos mérgezést.
Mint a német lapnak elmondta: a gombák lehetnek mérgezőek, ha nyersen fogyasztják őket. Az étteremben azonban megfőzték őket, de maradhattak mérgező elemek az ételben. Ez okozta a vendégek rosszullétét, de a halálesettel nem hozható közvetlen összefüggésbe.
A szakács szerencséjére ezt állapította meg az igazságügyi orvosszakértő is, így a séfet már nem gyanúsítják gondatlanságból elkövetett emberöléssel. Az orvosszakértő azt állapította meg, hogy a nő halálát egy örökletes betegség okozta, nem az elfogyasztott étel.
Az eset óta az étterem nem készít vadon nőtt gombából készült ételeket, egy nagy menü ára pedig a korábbi 200 helyett most 100-135 euróba kerül. Hiába azonban minden, az újranyitás óta a forgalom drasztikusan visszaesett. A külföldi foglalásokat tavaly sorban lemondták, jelenleg a külföldi vendégek száma a nullához közelít, mondta a séf, aki egyedül a helyi törzsvendégekben, valamint a kemény és kitartó munkában hisz, amellyel visszaszerezheti az emberek bizalmát.