Tibor
2 °C
8 °C

Netanjahu visszavonta mentelmi jogi kérelmét

2020.01.28. 10:29
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a parlamentnek (kneszet) benyújtott mentelmi jogi kérelmét - jelentette az izraeli katonai rádió alapján az MTI.

A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását.

Az eredetileg egyhetesre tervezett bizottsági üléssorozat után várhatóan elutasították volna a kormányfő mentelmi jogi kérelmét, de miután visszavonta a kérelmet, erre nem kerül sor, hanem a főügyész benyújtja a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a vádiratokat, és várhatóan a választások után megkezdődik a bírósági eljárás.

Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől.

Vasárnap a Netanjahut támogató jobboldali vallásos pártok kisebbségbe került blokkja bejelentette, hogy bojkottálja a mentelmi jog elbírálásának eljárását, mert azt részrehajlónak és átpolitizáltnak tekinti.

"Mivel nem kaptam méltányos eljárást, mivel a kneszet tevékenységének minden szabályát durván lábbal taposták, és mivel az eljárás eredményét megfelelő tárgyalások nélkül előre meghatározták, úgy döntöttem, hogy nem hagyom folytatni ezt a piszkos játékot" - indokolta lépését a kormányfő az Izrael polgáraihoz intézett Facebook-bejegyzésében.

"Nem engedem, hogy politikai ellenfeleim ezt az ügyet arra használják, hogy megzavarják az általam irányított történelmi lépést" - tette hozzá, Donald Trump amerikai elnök kedden ismertetendő új közel-keleti béketervére utalva.

Aviháj Mandelblit államügyész novemberben három vádirat benyújtását jelentette be a jobboldali Likud párt élén álló Benjámin Netanjahu ellen hivatali hatalommal történő visszaélés, csalás és korrupció megalapozott gyanúja miatt.

Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett.