Ejthetik az apjukat megölő orosz nővérek elleni vádat

GettyImages-1074831452
2020.01.31. 13:37

Az erőszakos apjukat meggyilkoló Hacsaturján-nővérekkel szembeni vádat valószínűleg mérsékelni fogják arra hivatkozva, hogy szükségszerű önvédelemből követték el tettüket. Erről a három lány ügyvédje, Alekszej Parshin beszélt a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, írja a BBC.

2018 júliusában a három moszkvai testvér – Marija, Angela és Kresztyina – megelégelték a gátlástalan és elmebeteg maffiafőnök apjuk, Mihail Hacsaturjan velük szemben elkövetett kegyetlenségeit és szexuálisan zaklatásait, és ezért 39 késszúrással és egy kalapáccsal megölték őt. Az eset nagy visszhangot váltott ki Oroszországban, többek szerint a valódi áldozat nem a drogkereskedelemből meggazdagodó maffiafőnök volt, hanem a három lánya.

Több mint 350 ezren írták alá az őket támogató, és szabadon engedésüket követelő petíciót. A nagy horderejű ügy erős érv volt az új, családon belüli erőszak elleni törvény megalkotása mellett, amelyet várhatóan az idén léptetnek majd hatályba Oroszországban. Emberjogi aktivisták szerint a Hacsaturján-nővérek nem követtek el bűnt, mivel senki mástól nem kaptak segítséget, és senki sem védte meg őket erőszakos apjuktól.

Az ügyvédjük szerint az ügyészég is azt az álláspontot képviseli, hogy a tettüket önvédelemből követték el, és a Vizsgáló Bizottságnak, valamint a nyomozóknak is figyelembe kell venniük ezt az álláspontot. Parshin arra számít, hogy ez további vizsgálatokat fog még eredményezni.

Remélem, ezután már lezárul a lányok elleni ügy. Azt hiszem ez még egy, esetleg két hónapba fog telni

– mondta az ügyvédjük.

A lányok most egymástól elzárva élnek, ahol sem egymással, sem a médiával nem tudnak kommunikálni. Az ügyvédjük elmondása szerint szabadon jöhetnek és mehetnek, de senkivel sem beszélhetnek , akinek köze van az ügyhöz.

Parshin szerint a nyilvánosságnak is nagy szerepe volt abban, hogy a hatóságok alaposan vizsgálják ki ezt az ügyet, ezért esélyük van arra, hogy a lányokat ne vádolják alaptalanul – mint történik ez sok más esetben. Az ügyvéd elmondta, hogy az esetet még további szakértők fogják vizsgálni, ami után reményei szerint megszüntetik majd a bűnügyi nyomozást.

(Borítókép: Krestina és Angelina Hacsatruján a Moszkvai bíróságon 2018. december 26-án. Fotó:  Anton Novoderezhkin / TASS / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport