Albin
0 °C
10 °C

Körülmetélés után meghalt egy 12 éves lány Egyiptomban

2020.01.31. 15:22

Egy tizenkét éves dél-egyiptomi lány meghalt, miután egy orvos körülmetélést hajtott végre külső női nemi szervén, annak ellenére, hogy a gyakorlat büntetendő az észak-afrikai országban - közölte az MTI. Az egyiptomi ügyészség elrendelte a lány szülei és a csonkítást végző orvos letartóztatását.

Egyiptom a kilencvenes évek közepén kezdett el harcolni az évszázados hagyomány ellen, amelynek állítólagos célja, hogy kordában tartsa a nők szexuális vágyait. 2008-ban a kairói parlament a konzervatív körökből érkező ellenállással szembeszegülve betiltotta a női körülmetélést. Egy 2015-ös kormányzati felmérés szerint ennek ellenére a 15 és 49 év közötti egyiptomi nők 87 százalékának nemi szervét megcsonkították. Az egyiptomi törvényhozók 2016-ban szigorítottak a törvényen, és vétségből bűncselekménnyé minősítették át a gyakorlatot.

Azonban női jogvédő csoportok kifogásolják, hogy a jogszabály továbbra is tartalmaz kiskapukat. Reda ed-Danbúki jogász rámutatott, hogy a törvény csak az orvosilag indokolatlan esetekben bünteti a női nemi szervek körülmetélését. Danbúki szerint ez arra bátorítja a szülőket és az orvosokat, hogy egészségügyi okokat keressenek a gyakorlatra.

Az elmúlt években többször kerültek hasonló esetek az egyiptomi újságok címlapjára. 2016 decemberében egy helyi bíróság mindössze egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki egy körülmetélés miatt elhunyt 17 éves lány két orvosára és édesanyjára. Az ítéletet jogvédők heves bírálták.

Az ENSZ 2012-ben fogadott el egy női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot, ami arra szólított fel a tagországokat, hogy ne csupán büntetőintézkedésekkel lépjenek fel a csonkítások ellen, hanem felvilágosítással és az oktatás eszközeivel is. Adataik szerint a csonkítás mintegy 140 millió lányt érint a világban, különös tekintettel Afrikára, jóllehet számos országban hivatalosan is tiltják.

A lányok körülmetélését általában érzéstelenítés nélkül végzik, és a nemi szerv külső részének részleges vagy teljes levágását jelenti. A barbár, rituális aktust azért végzik, hogy a lányokat "megtisztítsák": a libidójuk csökkentése révén biztosítsák, hogy nem élnek nemi életet a házasságuk előtt, illetve nem követnek majd el házasságtörést.

Pár éve a finn Meeri Koutaniemi fotózta végig egy 14 éves kenyai maszáj lány körülmetélését, képeit ebben a cikkünkben nézheti meg - vigyázat, 18+-os tartalom!