Vádat emeltek a mecsetben lövöldöző norvég férfi ellen

2020.02.17. 14:44

Gyilkosság és terrorizmus gyanújával hivatalosan vádat emeltek Norvégiában hétfőn az ellen a férfi ellen, akit a fővároshoz közeli mecsetben elkövetett lövöldözéssel és mostohahúgának meggyilkolásával gyanúsítanak, írja az MTI.

A 22 éves Philip Manshaus augusztusban vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a norvég főváros Baerum nevű elővárosában található Al-Noor Iszlám Központba, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült. Manshaust azzal is gyanúsítják, hogy meggyilkolta négy évvel fiatalabb, kínai származású, örökbefogadott mostohahúgát.

A per május 7-én kezdődik Oslóban. A norvég média szerint Manshaust több rasszista és iszlámellenes merénylet inspirálta, köztük a tavalyi christchurchi terrortámadás, amiben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, bevándorlásellenes férfi az új-zélandi város két mecseténél tüzet nyitott az imára összegyűlt emberekre, és közülük 51-et meggyilkolt.

Hans Sverre Sjovold, a norvég hírszerzési szolgálatok vezetője Manshaus őrizetbe vételekor azt mondta, korábban kaptak ugyan figyelmeztetést a gyanúsítottal kapcsolatban annak szélsőséges véleményei miatt, de a figyelmeztetés kielemzése után nem látták indokoltnak a vizsgálat folytatását, és semmi sem utalt arra, hogy Manshaus terrortámadásra készül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport