Szlovákia tényleg kihátrál az Isztambuli Egyezmény mögül

2020.02.25. 20:25

Jelentős többséggel jóváhagyta a 13. havi nyugdíj bevezetését, illetve az Isztambuli Egyezmény elutasítását célzó határozat új szövegét a szlovák parlament a hét végére kitűzött parlamenti választást megelőző utolsó rendkívüli ülésén.

Az MTI híre szerint a 13. havi nyugdíj bevezetését célzó kormányjavaslatot 88 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás kedden, amikor Andrzej Duda lengyel elnök is aláírta országában a rendszeres 13. havi nyugdíjról szóló törvényt.

Az új szabályozás szerint Szlovákiában minden nyugdíjas évi egy alkalommal egy a mindenkori átlagnyugdíj összegét kitevő egyszeri juttatásra lesz jogosult. A minden egyes nyugdíjtípusra vonatkozó intézkedés már az idei évtől hatályos, a juttatást először idén novemberben kapják majd kézhez az érintettek. 

A támogatás összege az öregségi nyugdíj esetében az idén 460 euró (mintegy 150 ezer forint) lesz. Az intézkedés, amelynek kivitelezése mintegy 470 millió euróba kerül az idén, közel 1,4 millió embert érint.

Az Isztambuli Egyezményt elutasító parlamenti határozatot 95 igen szavazattal 12 nem ellenében fogadta el a szlovák parlament. A határozatra az Irány és a Szlovák Nemzeti Párt, illetve a Mi Szlovákiánk Néppárt és a Család vagyunk mozgalom képviselői voksoltak igennel, az ellenzéki, liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői nemmel.

A nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó dokumentumot szlovák részről Iveta Radicová liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában. Az egyezményt ugyanakkor Szlovákia, számos más európai országgal közösen, nem ratifikálta, és tavaly a ratifikációs folyamatot is leállította a parlament. Peter Pellegrini szlovák kormányfő két hete jelentette be, hogy Szlovákiának vissza kell vonnia aláírását az Isztambuli Egyezményről.

A szombati választást megelőző utolsó ülést egyébként csak harmadszori próbálkozásra sikerült megnyitni néhány frakción kívüli ellenzéki képviselő obstrukciója miatt. Ők azt állították, hogy az ülést szabálytalanul hívták össze, és azt követelték, hogy ennek az állításnak a tényszerűségét az Alkotmánybíróság vizsgálja meg.

Azt, hogy mi az az Isztambuli Egyezmény, mire lenne megoldás, és mi a baja vele újabban a Fidesz-KDNP-nek is, az Index Szájbarágójában foglaltuk össze nemrég.  • Hírek
  • Csok