Az ukrán határon mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét, Trump koronavírus cárt nevezett ki

GettyImages-1208846037
2020.02.26. 20:28 Módosítva: 2020.02.27. 00:50
  • Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában is terjed koronavírus. A 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt. Két újabb fertőzést állapítottak meg Baden-Württemberg tartományban is. Az észak-rajna-vesztfáliai és baden-württembergi esetekkel együtt 21-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzések száma Németországban.
  • Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium. Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust.
  • Romániában is megjelent a koronavírus, az első esetet az ország déli részén található Groj megyében diagnosztizálták. A férfi úgy kapta el a fertőzést, hogy közvetlenül érintkezett egy Olaszországból ebben a hónapban Romániába érkező olasz állampolgárral.
  • A koronavírus szerdán megjelent Észak-Macedóniában és Görögországban, mindkét páciens a közelmúltban járt Olaszországban.
  • Horvátországban egy harmadik fertőzöttet is találtak.
  • Brazíliában, ahol tart a karneváli szezon, egy Sao Pauló-i kórházban egy 61 éves beteget diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. A beteg korábban Lombardiában járt.
  • Iránban 24 embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy „rémhíreket" terjesztenek a járványról. Egy nemzetközi újságíró jogvédő szervezet viszont azzal vádolja Teheránt, hogy eltitkolja a járvány terjedésével kapcsolatos adatokat. Iránban szerdáig a hivatalos adatok szerint 139 megbetegedésből 19 eset végződött halállal.
  • Pakisztánban is megjelent a vírus, ott két fertőzöttet regisztráltak szerdán, egyikük a napokban Iránban járt, ahol már korábban megjelent a betegség.
  • Az izraeli egészségügyi miniszter arra kéri országa állampolgárait, hogy fontoljanak meg minden olyan külföldi utazást, ami nem feltétlenül szükséges. Az Olaszországból érkezők számára pedig kéthetes karantént rendeltek el.
  • A Politico értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök „koronavírus-cárt", vagyis a koronavírus elleni küzdelmet irányító vezető kinevezését tervezi. Az amerikai lapot szemléző MTI szerint egy ilyen vezető kinevezése nem lenne újdonság: az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején, az ebolajárvány 2014-es kirobbanásakor, Ron Klaint, Joe Biden akkori alelnök tanácsadóját nevezték ki a járvány elleni küzdelmet összehangoló vezetőnek. (Frissítés: Trump bejelentette, Mike Pence alelnököt bízza meg a feladattal.)
  • A MÁV felkészült a fertőzés terjedésének megelőzésére. A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen - általános gyakorlata szerint - naponta többször fertőtlenít, tisztítja a személykocsik kilincseit és fogantyúit, folyamatosan takaríttatja a mellékhelyiségeket. A jegyvizsgálóknak jelenleg is rendelkezésére áll kéztisztító- és fertőtlenítőszer. A nemzetközi forgalomban résztvevőket ezen felül orvosi szájmaszkkal látták el, amelyből nagyobb készlet beszerzését is előkészítik.
  • Megmérik a testhőmérsékletét minden beutazónak az ukrajnai határátkelőkön annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus-fertőzés átterjedését az országra. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint eddig egy fertőzést sem diagnosztizáltak az országban. 
  • Finnországban is megjelent a vírus, a megbetegedést a helsinki régióban regisztrálták, a fertőzött nő nemrég tért haza Olaszországból.
  • Szaúd-Arábia megtiltotta a belépést az országba érkező zarándokok számára, és a nem mekkai, vagy medinai zarándoklatra érkező turisták se léphetnek a területére, ha olyan országból érkeznek, ahol már megjelent a koronavírus. 
  • Országos rendkívüli állapotot rendelt el a litván kormány szerdán az egészségügyi minisztérium javaslatára a koronavírus terjedése miatt. Litvániában mintegy 800 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt, akik a közelmúltban Kínában vagy Észak-Olaszországban jártak. 
  • Grúziában is regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést. Egy Iránból Azerbajdzsánon keresztül érkező férfinél mutatták ki, ezért Giorgi Gaharia miniszterelnök úgy döntött, hogy két hétre korlátozzák a légi és szárazföldi közlekedést Iránnal.
  • Norvégiában is kimutatták egy embernél a fertőzést. A beteget otthonában kezelik. A tájékoztatás szerint a fertőzött személy a múlt héten tért vissza Kínából, de nem tűnt betegnek, és nem valószínű, hogy másokat is megfertőzött volna.

A regisztrált koronavírus-fertőzéseket mutató térkép:

Ebben a cikkben összeszedtünk nagyon sok fontos információt a koronavírus terjedéséről.

(Forrás: MTI/Times of Israel/Pakistan Today/Iltalehti)

(Borítókép: Egy pácienst vizsgálnak egy torinói kórház mellet létesített egészségügyi táborban. - fotó:  Stefano Guidi / Getty Images)