Szélsőjobboldali terror fenyegeti Németországot a német belügyminiszter szerint

2020.03.05. 16:38

A szélsőjobboldali terror fenyegetése a legnagyobb veszély Németországban - jelentette ki Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter csütörtökön a szövetségi parlamentben - írta meg az MTI.

Horst Seehofer
Horst Seehofer
Fotó: Annegret Hilse / Reuters

A miniszter a Hanauban történt, tíz halálos áldozatot követelő februári támadással kapcsolatban tartott parlamenti vitán szólalt fel. Beszédében rámutatott, hogy a hanaui eset tíz hónap alatt a harmadik erőszakos, kétségkívül rasszista és muszlimellenes bűncselekmény volt Németországban. Volker Bouffier tartományi miniszterelnök aláhúzta, hogy az áldozatok nem voltak idegenek, a városban születtek vagy már régóta ott éltek,

"Hanau és Hessen az otthonuk, a hazájuk volt".

Mint megírtuk: egy Tobias R. nevű, 43 éves férfi lövöldözött szerda este Hanau belvárosában. 9 bevándorlót lőtt le, ezután otthon kivégezte az anyját, majd magával is végzett. A férfinek nem volt priusza, korábban soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, nem volt tagja szélsőjobboldali szervezetnek. Az általa hátrahagyott  24 oldalas "manifesztum" és a videóüzenetei arra utalnak, hogy Tobias R.  rasszista volt, nőgyűlölő és beteges összeesküvés-elméletekben hitt

Seehofer szerint utóbbi hónapok fejleményei azt mutatják, hogy "a szélsőjobboldaliság, a szélsőjobboldali terror és az antiszemitizmus fenyegeti leginkább szabadságon alapuló jogállamunkat", ezt a veszélyt nem lehet relativizálni, bár a szélsőbaloldali és az iszlamista terror is jelen van az országban.

Az eset óta több hatósági rajtaütés is történt, például

letartóztattak 12 feltételezett szélsőjobboldali személyt, akik a gyanú szerint azt tervezték, hogy polgárháborús állapotokat idéznek elő.

Ezen kívül egy házkutatáson "hatalmas mennyiségű robbanószert és kézigránátokat" foglaltak le, egy másik házkutatáson pedig több automata fegyvert is találtak - közölte Horst Seehofer.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) szónokai sérelmezték, hogy pártjukat széles körben felelősnek tartják a szélsőjobboldali tendenciák megerősödéséért. Egy felmérés szerint, amelyet a Bild am Sonntag publikált, a megkérdezettek 60 százaléka úgy gondolja, hogy az AfD részben felelőssé tehető az olyan erőszakos szélsőjobboldali hátterű cselekményekért, mint amilyen a hanaui mészárlás is volt.

Az AfD szerint valójában nem ők, hanem a többi párt felelős a társadalom megosztottságáért.

Hanauban szerdán tartottak gyászünnepséget a február 20-án történt támadás áldozatainak tiszteletére. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport