Vilmos
21 °C
33 °C

A román munkavállalók megkapják a fizetésük 75 százalékát

2020.03.19. 12:21

Egyre jobban terjed a koronavírus a Balkánon is, ahol eddig közel 500 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, hárman – egy Albániában, kettő pedig Bulgáriában – pedig meg is haltak, írja a Balkaninsight.com.

  • Koszovóban csütörtökig 20 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, de megelőző intézkedésként már korábban bezárták a szórakozóhelyeket, kávézókat és iskolákat, valamint a határokon is csak a koszovói állampolgárok léphetnek be.
  • Moldovában 39 igazolt fertőzöttet tartanak számon, akik közül három személy állapota súlyos. Ion Chicu miniszterelnök bejelentette, hogy az iskolák és óvodák március 31-ig biztosan zárva maradnak.
  • Észak-Macedónia szerdán hirdetett 30 napos szükségállapotot, miután a térségben már 42 fertőzöttet regisztráltak.
  • Szerbiában csütörtökön újabb 8 megbetegedést jelentettek, így az igazolt fertőzöttek száma itt 97. Ana Brnabić miniszterelnök arra utasította a külföldről hazatérő szerbeket, hogy 28 napra vonuljanak karanténba. Arra számítanak, hogy a következő napokban 65 ezer ember érkezik vissza az országba, ezért három börtönépületet készítettek elő, hogy az embereket szükség esetén izolálni tudják. 
  • Montenegróban az első két esetet kedd este regisztrálták, azóta 8-ra nőtt a betegek száma. A kormány elővigyázatossági intézkedésként arra kért mindenkit, hogy aki teheti, maradjon otthon, ha pedig az utcára megy, viseljen maszkot és kesztyűt.
  • Bulgáriában eddig három ember – köztük egy 80 éves asszony – halt meg a koronavírus okozta szövődményekben.
  • Bosznia-Hercegovinában eddig 39 beteget vettek nyilvántartásba. A tömegközlekedést és a települések közötti közlekedést korlátozták, mindenkit arra kértek, maradjon otthon. Az ország vezetése szerint Bosznia-Hercegovinának nincs elegendő élelmiszer-tartaléka, ezért behozatalra szorul a koronavírus-járvány ideje alatt is.
  • Romániában cikkünk írásakor 260 igazolt fertőzöttről tudni. Ludovic Orban román miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a kormány kifizeti a munkavállalók fizetésének 75 százalékát, mivel munkavállalók nagy része nem tud dolgozni a világjárvány miatt.
  • Albániában ketten meghaltak, jelenleg 59 fertőzöttet kezelnek. Edi Rama miniszerelnök csütörtökön arra utasította az embereket, hogy napközben is maradjanak otthon. 
  • Drazen Božinović horvát belügyminiszter még szerda késő délután jelentette be, hogy harminc napig az ország egész területén betiltanak minden nyilvános rendezvényt, éjféltől pedig nyitvatartási tilalmat rendelnek el a szolgáltatási tevékenységet nyújtó üzletek és vállalkozások, a mozik, az uszodák, a múzeumok, az éjszakai szórakozóhelyek, a könyvtárak és a színházak számára. Ugyanez vonatkozik a masszázsszalonokra, az edzőtermekre, a fodrászüzletekre és kozmetikai szalonokra is. Horvátországban jelenleg 99 igazolt fertőzöttről tudni. 
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!