Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer maszkot és védőöltözetet kapott Nigéria a kínai milliárdostól

2020.03.25. 18:31 Módosítva: 2020.03.25. 21:31

 Jack Ma, a leggazdagabb kínai üzletember segélycsomag küldött Nigériának a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, írja a Guardian. Az afrikai ország 100 ezer arcmaszkot, 1000 egész testet eltakaró védőruházatot és 20 ezer tesztkészletet kapott az Alibaba alapítójától, ezeket a frontvonalban dolgozó orvosok és ápolók között fogják szétosztani. 

A milliárdos múlt héten egy 5,4 millió maszkból, 1,08 millió tesztkészletből, 40 ezer védőöltözetből  és 60 ezer védőálarcból álló szállítmányt juttatott Afrikába, több országot is ellátva, de korábban jelezte, kész lenne az Egyesült Államokat is ellátni létfontosságú egészségügyi felszerelésekkel. 

Afrikában február 14-én, Egyiptomban jelent meg igazoltan a koronavírus-járvány. Ez három és fél héttel későbbi időpont, mint ahogy Európában és Észak-Amerikában feljegyezték az első esetet. Nigériában eddig 46 koronavírusos esetet regisztráltak eddig, szakértők viszont attól tartanak, hogy a magas lakosságszám és a rossz egészségügyi rendszer miatt könnyen súlyosbodhat a járványhelyzet. A védekezés részeként Nigéria hétfőn lezárta szárazföldi határait. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen az afrikai helyzetről. 

Mi a helyzet a többi afrikai országban?

  • A Dél-afrikai Köztársaságban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány, szerdára 709-re nőtt a fertőzöttek száma. Az előző nap még csak 554 megbetegedésről tudtak az 58 milliós országban. A járványnak egyelőre nincs halálos áldozata, két embert intenzív osztályon ápolnak. Csütörtök éjfélkor lép életbe a korábban bejelentett háromhetes kijárási tilalom, a dél-afrikai légitársaság (SAA) összes belföldi járatát törölte a vesztegzár idejére. A karantén alatt a legtöbb bolt bezár, csak a gyógyszertárak, laboratóriumok, egészségügyi ellátók, bankok, létfontosságú pénzügyi szolgáltatások, élelmiszerüzletek és benzinkutak üzemelnek.
  • Zimbabwéban  a hivatalos adatok szerint eddig hárman fertőződtek meg a vírustól, egyikük már bele is halt a betegségbe. A közkórházak sztrájkba léptek, mert nincs elegendő védőfelszerelésük, se kesztyűből, se maszkból, se védőköpenyből.
  •  Etiópiában eddig 12 fertőzöttet tartanak nyilván. Több mint négyezer elítéltet engednek szabadon a járvány megfékezésének érdekében.
  • Burkina Fasóban 114 fertőzöttről tudni, míg a szomszédos Elefántcsontparton 73, Ghánában pedig 53 megbetegedést regisztráltak. Szenegálban 86, Kamerunban 66, Kongóban pedig 45 ember fertőződött meg.
  • Ruandában 40-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az ország szombaton szigorú intézkedéseket léptetett életbe: bezártak a nem létfontosságú üzletek, és a helyiek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.
  • Ugandában továbbra is kilenc fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szombaton jelent meg a koronavírus egy Dubajból hazatért embernél. Azóta csak teherszállító gépek szállhatnak le a főváros repterén. Több mint egy hónapra bezártak az iskolák és a templomok.
  • Tunéziában a regisztrált a fertőzöttek száma 173, eddig öt ember hunyt el a betegség következtében. A fővárosban, Tuniszban a rendőrség robottal ellenőrzi a kijárási tilalom betartását. Az országban szigorú kijárási korlátozásokat léptettek életbe, napközben csak meghatározott esetekben lehet elhagyni a lakásokat, este hat órától pedig kijárási tilalom lép életbe. 
  • Kenya péntektől országos kijárási tilalmat rendel el helyi idő szerint este héttől reggel 5 óráig. Kenyában 28 fertőzöttet tartanak nyilván, egy ember meggyógyult. (MTI)
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!