Több mint négyszázan haltak meg Franciaországban egy nap alatt

2020.03.30. 21:36 Módosítva: 2020.03.30. 23:22

Franciaország az eddigi legnehezebb napját élte meg a koronavírus-járványban, 418-an vesztették életüket 24 órán belül. Korábban nem volt még ilyen magas napi áldozatszám. 

A francia hatóságok összesen már 3024 halálhoz vezető megbetegedésről tudnak, így Kína, Spanyolország és Olaszország után Franciaország lett a negyedik olyan állam, ahol több mint háromezren vesztették életüket a koronavírus következtében.

A kormány egyelőre csak a kórházakban elhunytak adatait jelzi, arról nincs statisztikájuk, hogy idősotthonokban mennyien vesztették életüket eddig. 

Jerome Salomon, az egészségügyi intézet vezetője azt nyilatkozta, hogy összesen 44 150 fertőzésről tudnak az országban. Egyetlen nap alatt 11 százalékkal (4637 fő) nőtt a fertőzöttek száma, 5107-en súlyos állapotban vannak. A súlyos állapotúak száma is 10 százalékkal lett nagyobb 24 óra alatt, pedig az előző két nap lassabb ütemben nőtt a számuk. A súlyos betegek harmada 60 év alatti, közülük 64-en 30 évnél fiatalabbak.

A tájékoztatás szerint március 1. óta 7924-en gyógyultan távoztak a kórházakból.

A leginkább túlterhelt régió a hétvége óta a Párizs körüli Ile-de-France, ahol a héten várható a járvány tetőzése.

A párizsi kórházakban 954-en vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és 1792-en fekszenek intenzív osztályokon, ami 124-gyel több, mint 24 órával ezelőtt. A fővárosi kórházakban 7698 koronavírusos fertőzöttet kezelnek, ami 597 új beteg felvételét jelenti egy nap alatt.

Franciaországban a járvány első gócpontja Elzász-Lotaringában Mulhouse városa volt, ahol hétfő este 3950-en voltak kórházban, közülük 844-en intenzív osztályokon, és a járvány kezdete óta 947-en vesztették életüket a fertőzésben. A régióból a hétvégén több mint 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget szállítottak el repülővel, helikopterekkel és mentővonatokkal az ország más, kevésbé leterhelt régióiba, valamint németországi kórházakba, és hétfőn is folytatódtak az egészségügyi evakuálások.

A francia kormány a következő 14 hét alatt több mint egymilliárd maszkot importál Kínából, amelyek hetente két nagyobb szállítmányban érkeznek, és rendőri biztosítással kerülnek el az elosztóhelyekre. A francia kormány számításai szerint az országnak hetente 40 millió maszkra van szüksége a járvány idején, de az ország csak 8 millió gyártására képes.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport