Koronavírus: sehol nem haltak meg egyetlen nap alatt annyian, mint az USA-ban

Napi összefoglaló a koronavírusról

GettyImages-1216463445
2020.04.03. 09:38 Módosítva: 2020.04.03. 18:59

New York City polgármestere, Bill de Blasio egy mai sajtótájékoztatón jelezte, hogy vasárnap lesz a napja, hogy a városba elfogynak a szabad lélegeztetők, és hétfőtől a kórházakban dolgozókra a mostani nyomás sokszorosa nehezedik majd.

Hétfőre vagy keddre tesszük a következő nagy hullámot, amikor egyszerre 5000 beteg fekszik majd a város intenzív osztályain intubálva, és egyre csak jönnek majd az újabb betegek, akiket már nem fogunk tudni gépre kapcsolni.

Egyetlen nap leforgása alatt 1169 ember halt meg az Amerikai Egyesült Államokban

A járvány kitörése óta egyetlen másik országban sem volt olyan nap, amikor ennyi, a vírushoz köthető halálesetet rögzítettek volna – írja a BBC. Az USA-ban jelenleg 245 442 igazolt koronavírus fertőzött van, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 6000-et.

A CNN szerint a fertőzés egyik legjelentősebb gócpontja az USA-ban egy kaliforniai szláv templom, a Rancho Cordova nevű városban található Bethany Slavic Missionary Church, amelyhez mostmár legalább 71 igazolt fertőzött köthető. A gyülekezet vezető lelkésze is elkapta a vírust. A hatóságok szerint ez a gyülekezet nem elég együttműködő, hiába zárták ugyanis be a templomukat, a gyülekezet tagjai egymás otthonaiban továbbra is összegyűlnek kiscsoportos bibliaórákra. 

New York államban van még mindig a fertőzöttek közel fele

A vírus által leginkább sújtott New York városában már több mint 1500 fertőzött halt meg, New York kormányzója, Andrew Cuomo pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, összesen legalább 102 863 fertőzött beteg van az államban. A kormányzó azt is bejelentette, hogy az államban az eszközhiány miatt aláír egy végrehajtási rendeletet, ami szerint elvehetnek védőfelszereléseket vagy lélegeztetőgépeket olyan helyektől, ahol nincs szükség rá, hogy azoknak a kórházaknak adják, ahol van. A fel nem használt eszközöket később visszaadják, a károsodásokat pedig kifizetik. 

A fertőzöttek kijelentően magas száma miatt a Pentagon bejelentette, hogy ideiglenes katonai kórházak is átállnak a koronavírusos betegek kezelésére. A hadsereg három létesítményt alakít át: New Yorkban, New Orleansban és Dallasban, írja a CNN. 

A koronavírus az agyat is károsíthatja

A betegek nagy többsége lázat, köhögést és légzési nehézségeket tapasztal. Ugyanakkor vannak olyanok is, akiknél más szervrendszereikben, például a bélrendszerben, a szívben, illetve az idegrendszerben is jelentkeznek tünetek. Előfordul például a szag- és az ízérzékelés romlása, esetleg megszűnése is. A neurológiai tünetek okai nagyon nehezen felderíthetők, és elsőre ritkán kapcsolják össze őket a koronavírus-fertőzéssel.

Az Egyesült Államokból már több esetben is beszámoltak olyan koronavírusos betegekről, akiknek súlyos idegrendszeri tüneteik is kialakultak. Egy 74 éves floridai betegnél például rángások alakultak ki, és elveszítette a beszédképességét, Detroitban pedig egy ötvenes évei végén járó beteg először fejfájásra panaszkodott, majd egyre kevésbé reagált az orvosok kérdéseire. Az agyi képalkotó vizsgálat felderítette, hogy számos agyterületén duzzadás és gyulladás alakult ki, máshol el is haltak az agysejtjei. Tovább erre>>>

Az USA haditengerészete leváltotta a kapitányt, aki a koronavírus elleni fellépést sürgette levelében

Thomas Modly, az amerikai haditengerészeti minisztérium ügyvezető minisztere leváltotta a Guamnál lévő hadihajó kapitányát, aki drámai hangú levélben kért segítséget a teljes legénység kimenekítéséhez – írja az MTI. A minisztérium azt állítja, hogy Brett Croziert, a Theodore Roosevelt anyahajó kapitányát nem azért mentették fel, mert levelet írt feletteseinek, hanem mert ezt a levelet eljuttatta a sajtóhoz. Tovább erre>>>

Koronavírusos lett a börtönben egy kettős gyilkosságért bevitt rapper

YNW Mellyt egyébként nem sokkal azután tartóztatták le egy évvel ezelőtt Floridában kettős gyilkosság vádjával, hogy a toplistákra került Murder on my Mind (azaz nagyjából "Gyilkosságon gondolkodom") című száma. Nem vallotta magát bűnösnek, most a tárgyalására vár. Ha elítélik, akár halálbüntetést vagy életfogytiglant is kaphat. Tovább erre>>>

Trump hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására

Donald Trump amerikai elnök hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására a védelmi termelési törvény értelmében.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök csütörtökön délután írta alá az újabb rendeletet, amelynek értelmében kötelezően lélegeztetőgépeket kell gyártania a General Electric, a Hill-Rom Holdings, a Medtronic, a ResMed, a Philips és a Vyaire Medical cégeknek. Ezek a vállalatok eddig is gyártottak egészségügyi berendezéseket, köztük lélegeztetőket is.

Trump egyúttal felhatalmazta Alex Azart, az egészségügyi tárca irányítóját, hogy egyeztesse az érintett vállalatokkal a termelésre vonatkozó részleteket, köztük például a gyártáshoz szükséges alapanyagok biztosítását. Tovább erre>>>

Érdekli, hogyan áll a járvány most a világban?  Itt megnézheti .

(Borítókép: Maszkot viselő egészségügyi dolgozó helyez mentőautóba egy beteget New Yorkban 2020. április 2-án. Fotó: Spencer Platt / Getty Images) 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!