A járvány kitörése óta először csökkent a spanyoloknál az aktív esetek száma

2020.04.14. 12:40

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 567-en haltak meg, valamivel többen, mint az előző napon (akkor 510 haláleset volt), ezzel 18 ezer fölé nőtt a koronavírus áldozatainak száma az országban. Összesen már 172 451 fertőzöttről tudnak a spanyolok.

A spanyoloknál már túl van a csúcspontján a járvány, amit az is jelez, hogy kitörése óta először csökkent a napi aktív esetek száma, kedden 299-nel kevesebb volt, mint egy nappal korábban. Tehát már többen épültek fel és Haltak meg, mint ahányan megfertőződtek ugyanazon a napon.

A spanyoloknál a kijárási korlátozások után milliók álltak újra munkába hétfőn, a kormány lazított a szabályokon, így több nem létfontosságú szektor is újraindulhatott, az építő- és autóipar dolgozói vehették fel a munkát. A kijárási tilalom viszont április 26-áig továbbra is érvényben van az országban, csak nagyon szigorú feltételek mehetnek az átlagemberek az utcára, és ezt komolyan ellenőrzik is.

A Guardian azt írja, a lazítás ellenére kedden nem alakultak ki tömegjelenetek a buszokon és vonatokon. A barcelonai közösségi közlekedési felügyelet azt jelentette, hogy nagyobb volt ugyan az utasforgalom, de még mindig kisebb, mint március 24-én, amikor elrendelték a korlátozásokat. Több metróállomáson a Vöröskereszt munkatársai osztogattak maszkokat a munkába igyekvőknek.

A spanyol kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tesztelésekre, hogy felgyorsítsák az ütemét, az egészségügyi minisztérium minden magán laboratórium és kórház irányítását átvette, és olyan intézkedéseket vezetett be, amivel a tesztek ügyeskedő túlárazását próbálja megfogni.

A spanyoloknál a járvány miatt megdőlt a márciusi halálozási rekord is, 1975-ben, a Franco-diktatúra utolsó évében volt eddig a legtöbb áldozat ebben a hónapban. Idén márciusban összesen 48 712-en haltak meg Spanyolországban.