Merkel: Németország még csak a koronavírus-krízis elején jár

2020.04.23. 11:07

Meghaladta az ötezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Németországban, az elmúlt 24 órában további 215 fő hunyt el a betegség miatt, ezzel 5094-re emelkedett az áldozatok száma, közölte csütörtökön a Robert Koch országos közegészségügyi intézet. Az új fertőzöttek száma közben nem emelkedett drasztikusan, 2352 új esetet jegyeztek fel az elmúlt napon, és körülbeül 3800 beteg már felépült.

Angela Merkel német kancellár szerint az ország még csak a koronavírus-krízis elején tart, és úgy véli, a helyzet még egy darabig igen nehéz lesz. A kancellár a német parlamentben beszélt erről, ahol azt mondta:

Még hosszú út áll előttünk, jó ideig még ezzel a vírussal kell élnünk. [...] Tesztelni, tesztelni, tesztelni, ezt az utat kell követnünk.

– tette hozzá. Reagált az államok lazító intézkedéseire érkező aggályokra is, amikor arról beszélt, hogy a vírus előtti mindennapokhoz még nem térhet vissza a lakosság, fontos, hogy okosan és óvatosan viselkedjenek az emberek a világjárvány alatt. 

Az országban április 27-től kötelező lesz a maszkviselés, a szabály bevezetéséről a legnépesebb tartomány, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália kormánya, és másik négy tartomány vezetése is szerdán döntött. Tizenegy tartományban pedig már korábban meghozták ezt az óvintézkedést, a járványt lassító más intézkedések lazításával párhuzamosan.

A tömegközlekedéskor és a kiskereskedelmi üzletekben kell majd az embereknek a szájukat és az orrukat eltakaró maszkot, vagy maszk helyett sálat, kendőt viselniük. A tartományi vezetők szerint a március közepén bevezetett korlátozásokkal sikerült lassítani a vírus terjedését, de a veszély nem múlt el, a járványhelyzet törékeny, ezért csak a maszkviselési kötelezettséggel és a fertőzéshigiéniai szabályok következetes betartásával együtt lehet ismét szélesebb teret engedni a társadalom és a gazdaság működésének.

Folyamatosan frissülő grafikonjainkon követheti, hogy hol, miként áll most a járvány alakulása

(CNN)