Hivatalos az olasz újranyitás terve, szeptemberig zárva maradnak az iskolák

K EPA20200422374
2020.04.26. 18:47

A vasárnap közölt hivatalos adatok szerint 260-nal nőtt a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban, ez pedig azt jelenti, hogy március 14. óta nem volt ilyen alacsonyan a napi halálozási mutató. Az országban eddig 26 644-en haltak meg a koronavírus miatt, a vasárnap jelentett 2324 új esettel pedig 197 675-re nőtt a regisztrált fertőzések száma.

Ugyanakkor hat napi folyamatos esés után újra nőtt az aktív esetek száma, méghozzá 256-tal, összesen 106 103-ra. Eddig 64 928-an gyógyultak fel a betegségből Olaszországban.

Kész a terv az újranyitásra

Szombaton kiderültek az olasz újranyitási terv főbb részletei, majd vasárnap este be is jelentette azt Giuseppe Conte miniszterelnök az olasz köztelevízió adásában.

A Conte által közölt terv alapján május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása. Viszont továbbra is tilos lesz a közösségi gyülekezés, és 37,5 foknál magasabb testhőmérséklet esetén pedig kötelező lesz a házi karantén, ami eddig csak javasolt volt.

Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, valamint a temetéseket, legfeljebb tizenöt résztvevővel. Ez ugyanakkor nem jelenti a Serie A újraindulását, arra csak akkor adnak engedélyt, ha biztonságosak lesznek a körülmények, mondta Conte. Újraindul a kézműves ágazat és az építőipar is.

Május 18-től indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, valamint újraindulhatnak a professzionális csapatsport edzései. Június 1-jétől nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat, kozmetikai szalonokat.

„Nagyon óvatosan kell oldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe” – jelentette ki Giuseppe Conte.

Conte beszédében megerősítette a szombaton már kiszivárgott terv részleteit:

  • múzeumok és régészeti területek kinyitását május 18-ra tervezik, ekkor nyit meg újra a Colosseum és Pompeji is látogatható lesz, ahogy például a Vatikáni Múzeum is.
  • A presszókban, éttermekben a vendégek között egy, az asztalok között két méteres távolság betartását írják elő, ezért az üzlethelységek előtt a járdán, bizonyos esetben pedig az úttest egy részén is asztalokat helyeznének el. A strandokon legalább négy méteres távolságot javasolnak a napernyők között, előzetes helyfoglalással. A szabadstrandokra is csak meghatározott számú vendéget engednének be. Kötelező lesz a szájmaszk a hegyi kötélpályákon, a kabinos felvonók használatához pedig testhőmérséklet mérése
  • tömegközlekedésben csökkenteni akarják a napi csúcsforgalomban utazók számát, a munkahelyek és üzletek eltérő órarend szerinti működésével, nyitva tartásával.
  • Megnyitják a nagyobb területű játszótereket, a parkokat és kerteket, egészen szeptemberig szünetel viszont az oktatás: a tanév újranyitását váltott délelőtti-délutáni órarenddel, valamint a távoktatás fenntartásával képzelik el.
  • Az olasz püspöki kar (Cei) tízpontos útmutatást küldött a belügyminisztériumnak, amelyben a templomok fertőtlenítése, a misén résztvevők biztonságos távolságra ültetése, a szenteltvíztartók üresen hagyása, az áldozáskor az ostya kézbe adása szerepel. A Cei kérelmezte a temetési szertartások újbóli engedélyezését, valamint a temetők újranyitását.

(Borítókép: Védőöltözéket viselő orvosok és nővérek a római Casal Palocco negyed kórházának koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. április 22-én. Fotó: Angelo Carconi / MTI / EPA)  • Tippek
  • Babaváró hitel