Ausztriában feloldják a kijárási korlátozást

2020.04.28. 10:17

Április 30. után feloldják a kijárási korlátozásokat Ausztriában, ezt az ország szociális és egészségügyi minisztere, Rudolf Anschober jelentette be kedden.

Az ORF szerint a feloldás azt jelenti, hogy az osztrákok szabadon mozoghatnak, viszont legfeljebb tízfős gyülekezések lehetnek, és az embereknek legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. A temetéseken harmincan gyűlhetnek össze.

A mostani rendelkezés június végéig marad érvényben, akkor fogják felülvizsgálni, viszont bármikor elrendelhetnek szigorításokat, amennyiben a helyzet úgy kívánja. Az már korábban eldőlt, hogy május 1-jétől újranyithatnak a boltok és a fodrászatok, míg az iskolák és az éttermek május 15-től nyithatnak ki.  Május 29-én a szállodák mellett az uszodák és a szabadidős létesítmények nyithatnak ki, de az ezekre vonatkozó óvintézkedések kidolgozása még folyamatban van, továbbra is lényeges ugyanis, hogy a koronavírus esetleges terjedésével kapcsolatos kockázatokat kizárják.

Kapcsolódó

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.

Anschober miniszter egyúttal megköszönte a lakosság együttműködését a korábban elrendelt korlátozási intézkedések betartásával kapcsolatban. 

Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször elmondta, hogy intézkedések terén Ausztria lehet az iránymutató Magyarország számára. Az operatív törzs korábban arról számolt be, hogy nálunk május 3-tól enyhíthetnek a korábban elrendelt intézkedéseken.