Hány parlamenti helyet szerez ma a vajdasági magyarság?

2020.06.21. 09:05

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak a szavazóhelyiségek Szerbiában, ahol háromszintű választások kezdődtek. Önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti képviselőket is választanak.

Az MTI összesítése szerint a szavazójoggal rendelkező, valamivel több mint 6,5 millió szerb állampolgár 21 lista közül választhat az országos parlamenti választáson, míg a vajdasági tartomány 1,69 millió választópolgára 9 lista jelöltjeire adhatja le voksát. Emellett Szerbia összes önkormányzatában is választást tartanak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol legutóbb két éve volt erre példa.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenkettedik parlamenti választás.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a felmérések szerint a párt támogatottsága majdnem eléri a 60 százalékot. Azt azonban nem lehet még tudni, hogy Ana Brnabić marad-e a kormányfő.

A felmérések szerint az induló huszonegy lista közül legfeljebb hat szerb pártnak van esélye arra, hogy a 3 százalékos küszöb átlépésével bejusson a belgrádi törvényhozásba. A nemzeti kisebbségek pártjait nem érinti a parlamentbe jutási küszöb, Szerbiában ugyanis a természetes választási küszöb használata van érvényben: annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt.

A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) – amely tagja volt a távozó kormánykoalíciónak – az eddigi négy helyett öt mandátum megőrzését tűzte ki célul.

Az ellenzék egy része már az év elején bejelentette, hogy bojkottálja a voksolást, és az összes kormánykritikus pártot erre szólította fel. Végül az ellenzéki összefogásból semmi nem lett, sok kisebb párt ugyanis úgy gondolta, a parlamenti bejutási küszöb 5-ről 3 százalékra történt csökkentése remek lehetőséget ad arra, hogy bekerüljön a törvényhozásba. A felmérések szerint azonban a parlamentbe jutó ellenzéki pártok nem fogják jelentősen befolyásolni a szerbiai politikai életet, olyan kis számban képviseltetik ugyanis majd magukat, hogy képtelenek lesznek hatással lenni a SNS által vezetett koalíció döntéseire.

Az ellenzék egyebek mellett azzal vádolta a Szerb Haladó Pártot és vezetőjét, Aleksandar Vučićot, hogy ellehetetleníti az ellenzéki képviselők megjelenését a sajtóban, és ezzel gyengíti a nem kormánypárti véleményeket. Azt is a szemére vetették Aleksandar Vučićnak, hogy túllép az alkotmány szerint inkább csak ceremoniális köztársasági elnöki hatáskörén, és voltaképpen ő irányítja a kormányt, de még az igazságszolgáltatást is.

Este nyolcig lehet szavazni, az első, nem hivatalos eredmények este fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb a jövő csütörtökig közzéteszik.

Szerbia területén összesen 8253 helyen, míg a világ más országaiban 43 helyen lehet szavazni.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

A Fidesz a VMSZ-t támogatja, többek között Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Varga Judit igazságügyi miniszter is küldött videóüzenetet a vajdasági magyaroknak.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is a VMSZ mellett kampányolt. A szabadkai Pannon RTV-nek adott interjúban arról beszélt, hogy „a magyar kormány tapasztalatai szerint Pásztor István, a VMSZ elnöke mindig minden szavát betartotta, minden megállapodást teljesített”.

2016-ban hatalmas gazdaságfejlesztési programot indított itt a magyar kormány. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint 13 ezer vállalkozót, céget, gazdát, termelőt támogattak 47,5 milliárd forinttal a magyar költségvetésből.

De bőségesen jutott pénz Orbán Viktor kedvenc sportjára, a futballra is, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezője a korábban szerb harmadosztályú Topolya volt. A csapat a legutóbbi fordulóban hazai pályán legyőzte a Crvena Zvezdát, és jó eséllyel indulhat majd az Európa Liga selejtezőjében.



  • Hírek
  • Személyi kölcsön