45 millió forintos lecsorgó labda Orbánéktól Zentának

DSC 7983
2018.06.04. 23:07 Módosítva: 2018.06.04. 23:11
A szerb másodosztályú Topolya 3 milliárd forintot kap Orbán Viktortól egy szép új stadionra és akadémiára, hogy minden adott legyen az élvonalhoz. Pár hónap alatt azonban egy új stadiont felépíteni még az ebben amúgy nagy gyakorlattal rendelkező magyarok sem tudnak, így a szomszédos Zentának is csurran-cseppen valami. Elmentünk a Röszkétől 40 kilométerre lévő településre, hogy megnézzük, mire költenek 45 millió forintot.

Zenta a Délvidék egyik legrégebbi városa, a 16. században olyan jelentőségű volt, hogy még kiváltságos városi rangot is kapott. Topolyán és Magyarkanizsán kívül csak itt van magyar polgármester, maga Zenta pedig a második/harmadik legmagyarabb település Szerbiában.

40 kilométerre van a röszkei határtól, bár ott akkora volt a sor – a helyiek szerint valamilyen csendes tüntetést zajlik –, hogy mi kénytelenek voltunk Tiszaszigeten keresztül belépni az országba. Ettől eltekintve azonban sima utunk volt, a Vajdaság északi része nem tűnt elmaradottabbnak a vidéki magyar régiókétól, pedig voltak olyan félelmeim, hogy az autópálya mellett például ukrajnai útviszonyok fogadnak majd.

Sportkultúra a javából

Zentán mindössze 15-20 ezer lakos él – nehéz pontos számot mondani, nagyon sokan mentek külföldre dolgozni –, ennek ellenére egy pezsgő sportparadicsom. A településnek van medencéje, atlétikai, futball- és tekepályája, egy 4500 méteres sportkomplexuma, továbbá a Tisza partján fekszik.

Így Zenta a labdarúgó csapata mellett büszkélkedhet többek között atlétikai-, teke-, úszó-, vízilabda-, korárlabda-, céllövő-, kajak- és röplabda klubbal is. A 2017-ben világbajnok birkózó, Nemes Viktor is a településen született. Persze még így Sterbik Árpád Zenta leghíresebb sportolója, akit 2005-ben a világ legjobb kézilabdázójának választottak, világbajnok a spanyolokkal, a következő szezont pedig Veszprémben kezdi.

A település lelke viszont mégiscsak a futball. 

Az FK Zentát 1905-ben alapították, Szerbia harmadik legidősebb futballcsapata. A csapat történetének legnagyobb sztárja Novak Roganović, aki az 1960-as római olimpián tagja volt az aranyérmes jugoszláv válogatottnak, de itt kezdte Mladen Krstajić is, aki később a Partizanban, a német Werder Bremenben és a Schalkéban is játszott.

Most pedig ő készíti fel a válogatottat a világbajnokságra.

Ha pedig magyarokról van szó, akkor nem lehet kihagyni Özvegy Józsefet és Nikolics Nemanját. Előbbi a jugoszláv B válogatott kapusa volt, utóbbi pedig Zentáról előbb Barcsra majd Kaposvárra került, onnan igazolt később a bajnok Videotonhoz, az utóbbi két évben pedig a lengyel- és az amerikai bajnokság gólkirályi címét is elnyerte. 

A foci gödörben, a stadion a susnyásban

A kvázi magyar kötődésű csapatok közül jelenleg a Topolya szerepel a legmagasabb szinten, miután bejutott a másodosztályba. Ez elég nagy eredmény, a magyar kormány pedig úgy látja, csak egy stadion és egy akadémia választja el a csapatot, hogy sikeresen felküzdje magát a szerb első osztályba (bár amikor a támogatás érkezett, még csak a harmadosztályban volt a csapat). Ennek megépítése azonban időigényes, így míg az új komplexumok elkészülnek, a topolyai csapat Zentán fog játszani. 

Ez összességében egy teljesen logikus döntés, korábban a Zenta is a harmadosztályban szerepelt, a főtámogató azonban csökkentette a pénzt, így idén már csak az ötödik ligában játszik (az utolsó előtti osztály). Ennek ellenére van egy egész jó, 2000-2500 fős stadionja, ami a célnak pont megfelelő, hisz nincs a Topolyához hasonló szintű csapat a környéken, így akár teltházas meccseket is lehet rendezni.

Bár ehhez speciel nem lenne rossz, ha a nézők megtalálnák a stadiont. A legtöbb helyen egy ilyen létesítmény azért ki szokott lenni táblázva, hogy a gyanútlan szurkoló odataláljon, Zentán azonban egyetlenegy stadionra utaló jelzést sem találtunk. Emiatt rengeteget bolyongtunk a városban, viszont legalább tapasztalati úton is bebizonyosodott, hogy itt mindenki magyar, vagy legalábbis tud magyarul. 

Végül nyolc ember kollektív útbaigazítására volt szükségünk ahhoz, hogy megtaláljuk a létesítmény (a kedvenc iránymutatásom a "jobbra, az utca végén balra, majd végig egyenesen" volt, az iránymutató ugyanis nem számolt olyan apróságokkal, mint például egy ötkijáratos körforgalom, a végig egyenesenben pedig még akadt két jobb és egy balkanyar is). Pedig a stadion elég könnyen megközelíthető helyen van, a zentai hídtól 1-1,5 kilométerre, kint a város szélén, áthaladva egy régi vasúti átjárón. 

Kicsi, de jó

A stadion és a környéke eléggé vegyes képet mutatott. Maga a pálya például kiválóan karbantartott és folyamatos őrizet alatt áll, de a városon kívüli útszakaszok sokkal inkább számítanak földútnak, mint bármi másnak, WC nincs, vagy legalábbis olyan nincs, amit józanul használna valaki, illetve ugye a táblák is hiányoznak. 

Elméletileg ugyanakkor valamennyi probléma meg lesz oldva.

Özvegy József – a Zenta Labdarúgóklub titkára és úgy echte mindenese – elmondta nekünk, hogy a város megígérte a stadion környékének rendbetételét: lesznek jó utak és még parkoló is. A stadiont jelző táblákat ugyanakkor már ő maga intézi saját pénzből, a pálya pedig 45 millió forintnyi fejlesztést kap Topolyától.

Épül majd egy 20x40 méteres, hatodik generációs műfüves pálya, egy modern öntözőrendszer, a vendégeknek és az újságíróknak egy VIP-páholy, egy járda az új részhez, valamint a WC-ket is rendbe teszik. Tulajdonképpen ez a hozadéka annak, hogy a Topolya Zentán fogja játszani a bajnoki és kupameccseit. 

A mérkőzések látogatása egyébként ingyenes lesz, viszont aki vesz belépőjegyet, annak egy ajándékkal kedveskedik a klub.

Ennél nagyobb beruházásra azonban Özvegy szerint nem kell számítani, és nem is lenne értelme. A Zentára 7-800 ember volt kíváncsi akkor, amikor még a harmadosztályban játszott,

fölösleges ide egy 10 ezres stadiont építeni, ami kongna az ürességtől.

Özvegy szerint teljesen jó a jelenlegi kapacitás, így legalább hangulatos mérkőzéseket lehet játszani és valahol mégiscsak a futballról, a játékról és a szórakozásról kell, hogy ez az egész szóljon.

Nikolics, a megmentő

Özvegy szerint a Topolya nem fogja magával húzni a Zentát, jó eséllyel nem most fog magához térni a csapat, de az egész legalább arra jó lehet, hogy ez a történelmi klub fennmaradjon. A Topolya érkezése például máris meggyőzte a csapat főtámogatóját, hogy növelje a támogatásokat. Erre hosszú távon szükség is van, bár Nikolics Nemanja már így is megoldotta a Zenta anyagi helyzetét az elkövetkező 4-5 évre.

Nikolicst ugyanis 2016 decemberében megvette a Chicago Fire 3 millió euróért, ilyenkor pedig a vételár egy bizonyos százaléka a nevelőklubbot illeti AZ UEFA SZABÁLYai SZERINT. a magyar támadó így több tízezer euróval támogatta meg korábbi csapatának büdzséjét. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla