Lehel
17 °C
27 °C

Megint álhírek miatt támadtak meg egy kórházat Mexikóban

GettyImages-1251678068
2020.06.28. 16:19

Újra terjedőben van a vírus Latin-Amerikában és Ázsiában is az MTI összefoglalója alapján. Az aktuális számokat egyébként például itt tudja követni. De azt se felejtse el, hogy a pontosnak megadott számok valójában elképesztően pontatlanok, gyakran még az országrészek közti összehasonlítás is kevéssé értelmezhető.  

Brazíliában van épp a második legtöbb koronavírusos fertőzött és a második legtöbb haláleset is  ott történt, az első egyébként az USA. Szóval Brazíliában vasárnapra azt lehet tudni a helyi egészségügyi minisztérium adatai alapján, hogy :

  • 1109-cel nőtt, így több mint 57 ezer főnél tart az országban a koronavírus miatti halálozások száma.
  • Majdnem 39 ezer új fertőzöttet jelentett a minisztérium, így regisztráltan több mint 1,3 millió ember fertőződött eddig meg az országban. Az ország legnépesebb államában, Sao Paulóban a legsúlyosabb a járványhelyzet, 14 263 halálesetről és 265 581 fertőzöttről tudni.

A perui egészségügy-minisztérium szombati jelentése szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 3625-tel majdnem 276 ezerre nőtt, a halálesetek száma 9135 főnél tart. Az országban június 30-án feloldják a korlátozásokat, de nem mindenhol, hét régióban továbbra is életben maradnak. Peruban több mint egy hónapja, március 16-án vezettek be kötelező karantént és kijárási tilalmat.

Kolumbiában egy nap alatt 4149 új fertőzöttet jelentettek, ez már egy hét alatt a harmadik rekord. A fertőzöttek száma 88 591, több mint Kínában. A halálesetek száma lassan eléri a háromezret, 128 ember pénteken vesztette életét.

A délkelet-mexikói Chiapas államban péntek este kórházakat rongáltak meg és rendőrautókat rongáltak meg Larrainzar településen, miután

olyan álhírek terjedtek el, amelyek szerint füstöléssel szándékosan terjesztik a vírust.

Több chiapas-i közösség ellenzi a dengue-láz elleni füstölést és a Covid-19 ellen alkalmazott fertőtlenítő sprayket. Egyesek azt hiszik, hogy a kormány szándékosan terjeszti így a vírust. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Chiapasban hamis hírek alapján erőszakcselekményeket követtel el kórházak ellen. A 127 milliós lélekszámú Mexikóban 208 392 fertőzöttet és 25 779 halálesetet jelentettek.

Ázsiában a korlátozó intézkedések enyhítésével ismét nőtt a fertőzöttek száma.

  • Dél-Koreában április óta a legtöbb napi új fertőzöttet regisztrálták, miután új góc alakult ki egy nagybani piacon. Szombaton 62 új fertőzöttet jelentettek, így 12 715-re nőtt a az eddig regisztrált fertőzöttek száma. Újabb haláleset viszont nem történt.
  • Kínából 17 új fertőzést jelentettek, mindannyian Pekingben fertőződtek meg. Új halálos áldozat nem volt viszont félmillió ember vesztegzár alá került Anhszin megyében, 150 kilométerre Pekingtől. A területet az egészségügyi hatóság szerint teljességgel elszigetelik, a lakosoknak az otthonaikban kell maradniuk, családonként egy személy járhat bevásárolni, illetve gyógyszerekért. Az újabb esetek miatt sokan a járvány egy újabb hullámától tartanak. Miután két hónapon át nem jelentettek újabb fertőzötteket Pekingből, június 11. óta már 311 esetet tartanak nyilván a kínai fővárosban. A járványgóc központja a Hszinfadi nagybani piac lehet, amelyen május 30. óta mintegy 200 ezren fordultak meg. A Hszinhua hírügynökség szerint a piacra anhszin megyei vállalatok szállítottak édesvízi halakat. Kínában eddig 84 745 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4641-en hunytak el a kórban.
  • Indonéziából 1189 új fertőzöttet és 34 halálesetet jelentettek vasárnap, így az igazolt fertőzöttek száma 54 010-re, a halálos áldozaté pedig 2754-re nőtt.
  • Tokióban vasárnap 60 új koronavírusos fertőzést jelentettek, a legtöbbet a veszélyhelyzet május 25-i feloldása óta. Tokióban új fertőző gócok alakultak ki az éjszakai mulatókban és a zenés szórakozóhelyeken.
  • Az 1,3 milliárd fős Indiában szakértők szerint a járvány még nem érte a csúcspontját. Július végére csak Újdelhiben 500 ezer lesz a fertőzöttek száma a becslések szerint, a város vezetése vasúti kocsikat, szállodákat és rendezvénycsarnokokat vesz igénybe a kórházak tehermentesítésére. Jelenleg az egész országra nézve az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót, a haláleseté pedig 15 685,
  • Pakisztánban az igazolt fertőzöttek száma 202 944, a haláleseteké pedig 4118 volt, a napi új fertőzések száma szombatról vasárnapra legalább 4072, a halálozásoké pedig 82 volt. Azóta itt is jobban terjed a járvány, mióta a helyi vezetés feloldotta a kijárási korlátozásokat.

Az afrikai kontinens leginkább sújtott országából, a Dél-afrikai Köztársaságból szombaton egy nap alatt új 7210 fertőzöttet jelentettek, így már majdnem 132 ezer fertőözttnél járnak. 73 új halálesettel a járvány áldozatainak száma 2413 fő a helyi egészségügy-minisztérium alapján.

Világszerte egyébként átlépte a 10 milliót a koronavírusban megfertőződöttek száma, hét hónap alatt a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben közel félmillióan hunytak el, miközben a járvány által súlyosan érintett országok enyhíteni kezdek a korlátozásokon.

A tízmillió fertőzött kis híján a kétszerese az évente feljegyezett súlyos influenzás megbetegedéseknek, míg a a csaknem félmillió haláleset nagyjából megegyezik az influenza okozta halálesetek éves számával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

(Borítókép: Koranavírussal fertőzött beteget szállítanak egy mexikói kórházba 2020 június 24-én. - fotó:  Cristopher Rogel Blanquet / Getty Images)