Szabolcs
20 °C
35 °C

Oroszország tagadja, hogy vérdíjat tűztek volna ki amerikai katonákra

2020.06.28. 10:37

Oroszország tagadja, hogy vérdíjjal jutalmazta volna a nyugati katonákat meggyilkoló afgánokat – írja a BBC. Pénteken írtunk arról, hogy a New York Times értesülései szerint miközben folynak a béketárgyalások, egy orosz katonai hírszerző egység titokban fejpénzt ajánlott a tálib kötődésű afgán fegyvereseknek a koalíciós erők, köztük amerikai katonák megöléséért Afganisztánban.

Az amerikai orosz nagykövetség és a tálibok tagadják a vádakat, a követség szerint a hírek ahhoz vezettek, hogy a diplomatáik fenyegető üzeneteket kaptak. A New York Times szerint a hírszerzés Donald Trumpot már márciusban értesítette, de a Fehér Ház ezt tagadja. Az orosz követség szerint a lap álhíreket terjeszt.

2019-ben 20 amerikai katona halt meg Afganisztánban, de az NYT szerint nem tudni, melyik halálesetért fizethettek az oroszok. A cikkben megszólaló tisztviselő szerint a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa még nem döntött, hogy reagál a hírre, de az Oroszország elleni szankciók súlyosbítása is felmerült.

A tálibok szóvivője szerint a vád alaptalan, mert a célzott gyilkosságokat már évekkel korábban elkezdték, és mindegyiket a saját erőforrásaik felhasználásával hajtották végre. A szóvivő szerint február óta nem hajtottak végre ilyen akciót, mert az USA és a NATO beleegyezett, hogy kivonják a katonáikat. 

A cikk szerint az a GRU-csapat fizethetett a gyilkosságokért, amelyik 2018-ban az Egyesült Királyságban megpróbálta idegméreggel megölni Szergej Szripal orosz kettős ügynököt és lányát.