Máté, Mirella
8 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Nagy nehezen, de megtalálták Merkel utódját a német szociáldemokraták

2020.08.10. 12:08 Módosítva: 2020.08.10. 14:39

Olaf Scholz lesz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon – jelentette be a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Keresztényszociális Unióval (CSU) nagykoalícióban kormányzó baloldali párt társelnöke, Saskia Esken hétfőn a Twitteren.

Olaf Scholz pénzügyminiszterként és alkancellárként tevékenykedik az Angela Merkel vezette kormányban. Az SPD politikusa a bejelentés után azt írta a Twitter-oldalán, hogy „nagyszerű, fair és sikeres kampányban” reménykedik.

Saskia Esken elismerte, hogy a döntés váratlan lehet egyesek számára, de bizalmat kért a párt tagjaitól. Olaf Scholz jelölése meglehetősen érdekes az aktuális helyzetben, a német sajtó szerint ugyanis már 2019 februárjában tudhatott a könyvelését következetesen meghamisító fintech óriáscég, a Wirecard ügyeiről , amelynek botránya júniusban rázta meg a német piacot.

A korábbi hamburgi polgármester elemzők szerint az SPD-n belül a jobbszélen áll, és pártja legnépszerűbb politikusának számít.

Németországban várhatóan 2021 őszén tartanak szövetségi parlamenti választásokat, amelyeken megválasztják Angela Merkel utódját. A kancellár már korábban közölte, hogy jelenlegi, negyedik mandátuma lesz az utolsó – az utódlása pedig eddig problémásnak tűnt.

A legfrissebb felmérések szerint a Német Szociáldemokrata Párt támogatottsága jelenleg 15 százalékon áll, ami még a 2017-es választáson elért 20,5 százalékos eredményhez képest is visszaesést jelent. Az SPD 2002 óta nem nyert szövetségi parlamenti választást, és mostanra már a Zöldek is megelőzték népszerűségben.

(Index/MTI)