Izrael léggömbös támadást torolt meg

2020.08.14. 06:00

Az izraeli hadsereg újabb csapást mért péntek hajnalban a Hamász terrorszervezet gázai állásaira.

Izrael az elmúlt héten már több éjszakai támadást hajtott végre a Gázai övezetet irányító iszlamista szervezet állásai ellen, válaszul a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel végrehajtott támadásokra, amelyek közül néhány tüzeket okozott Izrael déli területein.

A csütörtökön napközben folytatódó léggömbös támadásokra válaszul ezúttal harci repülőgépek, katonai helikopterek és harckocsik lőtték a Hamász gázai övezeti állásait, köztük légvédelmi rendszereket, föld alatti létesítményeket és megfigyelőpontokat – idézte az MTI az izraeli hadsereg közleményét.

A csapások néhány órával azután indultak meg, hogy Washingtonban bejelentették Izrael és az Egyesült Arab Emírségek amerikai közvetítéssel megszületett békemegállapodását, amit Donald Trump elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek minősített, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és a Hamász vezetése azonban egyaránt elutasított.

Az elmúlt években már többször használt gyújtószerkezetek felbocsátása a múlt héten kezdődött. Az eszközök becsapódásakor általában tűz keletkezik mezőgazdasági területeken, elpusztul a termés. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. A palesztin terrorakciók miatti megtorlásul Izrael kedden határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál.

Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, de 2005-ben kivonult onnan, a terület azonban teljesen izolálta. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget irányító Hamásszal 2014-ben volt. Az azt követően egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak rendszeresen fellángol Izrael és a Hamász között, ennek az alacsony intenzitású konfliktusnak a logikájáról korábban mi is írtunk.  • Hírek
  • Személyi kölcsön