A NATO cáfolta, hogy csapatokat vonultatna fel Belarusz határán

2020.08.23. 12:53

Alaptalannak nevezte a NATO szóvivője Aljakszandr Lukasenko azon állításait, hogy a katonai szövetség csapatokat vonultat fel Fehéroroszország nyugati határai mentén, írja az MTI.

A fehérorosz elnök szombaton egy katonai támaszponton elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Belaruszban. Szerinte nyugatról, az EU-tag Lengyelország és a NATO részéről az a veszély fenyeget, hogy annektálni készülnek az ország nyugati régióját, amelynek székhelye Grodno. Egyben arra figyelmeztetett, hogy a minszki vezetés a legkeményebb intézkedésektől sem riad vissza, hogy megőrizze Belarusz egységét.

A NATO nem jelent veszélyt sem Belarusz, sem más ország számára, és nem vezényelt katonákat a térségbe

- közölte szombat este Brüsszelben a katonai szervezet szóvivője.

Gitanas Nauseda litván elnök is cáfolta Lukasenko kijelentéseit. "A rendszer minden áron megpróbálja elterelni a figyelmet Belarusz belső problémáiról, teljesen alaptalan közleményeket adva ki képzelt külső veszélyekről" - mondta Nauseda az AFP francai hírügynökségnek nyilatkozva.

Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök (b2) és Viktor Hrenyin védelmi miniszter (j) a Grodno melletti a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én
Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök (b2) és Viktor Hrenyin védelmi miniszter (j) a Grodno melletti a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én
Fotó: Andrej Sztaszevics / MTI / EPA

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök egyik tanácsadója szintén a Lukasenko-rendszer propagandájának nevezte azt a felvetést, hogy Lengyelország Belarusz határainak destabilzálására törekszik. "Lengyelország tiszteletben tartja Belarusz egységét" - idézte Krzysztof Szczerskit a PAP lengyel hírügynökség.

Az ellenzék és számos nyugati ország, többek között az Európai Unió szerint elcsalták a választásokat, amelyeken hivatalos közlés szerint 80 százalékot szerzett a 26 éve hatalmon lévő Lukasenko. A választási eredmények kihirdetése után tiltakozó megmozdulások - tüntetések, sztrájkok - sorozata indult az országban.

Eközben megtalálták a holttestét annak a 28 éves férfinak, aki még augusztus 12-én indult el egy tüntetésre, de nyoma veszett. A holttestén állítólag nem találtak külsérelmi nyomokat, de családja nem hiszi el, hogy öngyilkos lehetett.  • Hírek
  • Hírek