Megkezdődött Ratko Mladić fellebbviteli perének tárgyalása Hágában

2020.08.25. 13:28

Megkezdte az első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ratko Mladić egykori boszniai szerb hadseregparancsnok fellebbviteli perének tárgyalását kedden az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa, írja az MTI.

Prisca Nyambe, a koronavírus-járvány miatt videokapcsolaton keresztül közvetített tárgyaláson elnöklő bíró elmondta, hogy Mladić kilenc ponton támadta meg a korábbi ítéletet, az ügyészség szerint azonban a fellebbviteli kérelmét teljes mértékben el kell utasítani.

A népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélt Mladić 2018 márciusában fellebbezést nyújtott be, az idei év márciusára ütemezett perét ugyanakkor el kellett halasztani, egyrészt mivel a Balkán mészárosának is nevezett férfi műtéten esett át, másrészt a járványhelyzet miatt.

Védői szerint Mladić rossz egészségügyi és hanyatló mentális állapota miatt még nem áll készen a per folytatására. Fia, Darko Mladić pedig kijelentette, hogy apja „gyenge, és emlékezete is többször megcsalja”, így nem tud teljes mértékben a bíróság rendelkezésére állni.

Ratko Mladićot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben találta 2017-ben bűnösnek a bíróság. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés – mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. Az ügyészség Mladić bűnösnek nyilvánítását kéri a tizenegyedik vádpontban is, mivel azzal vádolják a hadseregparancsnokot, hogy felelős volt horvátok és bosnyákok kiirtásáért öt további boszniai megyében.

A 16 év bujkálás után, 2011-ben letartóztatott Mladić szerdán felszólal a tervek szerint. A végső ítéletet még idén kihirdethetik.  • Tippek
  • Árfolyam