Orosz szakértő: Irreális feltételezés, hogy Navalnijt novicsokkal mérgezték meg

2020.08.27. 11:55 Módosítva: 2020.08.27. 15:25

Vizsgálatot indított Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kórházi kezelésének ügyében a közlekedési rendőrség, közölte a TASZSZ hírügynökséggel az orosz belügyminisztérium nyugat-szibériai részlege. A tájékoztatás szerint több mint húszféle törvényszéki orvosszakértői, biológiai, fizikai és kémiai vizsgálat zajlik, írja az MTI.

Navalnij egy héttel ezelőtt egy repülőgépen lett rosszul, a gépnek emiatt kényszerleszállást kellett végrehajtania Omszkban. Az omszki kórház azt közölte: nem találtak mérgezésre utaló jeleket. 

Navalnijt szombaton Berlinbe szállították. Az ottani német orvosok az első vizsgálatok után úgy nyilatkoztak: több független laborban is igazolni tudták, hogy Navalnijt a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó anyaggal mérgezhették meg.

A rendőrök átvizsgálták Navalnij szállodai szobáját és szibériai mozgásának helyszíneit. Lefoglaltak több mint száz olyan tárgyat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak. 

Vlagyimir Ugljov, a sajtóban novicsok néven emlegetett harci idegméreg egyik kifejlesztője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva irreális verziónak nevezte azt az állítást, hogy Navalnijt ilyen szerrel mérgezhették meg. Ugljov arra reagált, hogy a német Spiegel magazin, a The Insider orosz hírportál és a Bellingcat tényfeltáró csoport közölte: a Charité orvosai kapcsolatba léptek azokkal a bolgár kollégáikkal, akik a 2015-ben megmérgezett Emilijan Gebrev bolgár üzletembert kezelték. Gebrevet a közlés szerint egy Novicsok-osztályú méreggel próbálták megölni, a szófiai ügyészség közlése szerint "orosz ügynökök".

Ugljov rámutatott, hogy a novicsok, valamint a mérgezéssel kapcsolatos elméletekben emlegetett szarin és szomán a bőrrel érintkezve 10 percen belül öl, így az ellenzéki politikus már annál az asztalnál meghalt volna, amelynél a tomszki repülőtéren teázott. Emellett ilyen méreggel az adott körülmények között, egy kávézóban elkövetett merénylet az elkövetővel is végezhetett volna. 

Ugljov korábban azt mondta: Navalnijnál a kolinészteráz-szint csökkenésére használt, egyebek között az Alzheimer-kór ellen alkalmazott gyógyszerek nagymértékű szedése szervesfoszfor-idegmérgekhez hasonló hatást idézhet elő. Korábbi közlések szerint egyébként Emilijan Gebrevet, a Dunarit fegyvergyár tulajdonosát és fiát klórpirifosszal, egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel próbálták megölni.

A Kreml egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon. Érvelése szerint nem azonosítottak Navalnijt kómába döntő anyagot, és nem bizonyosodott be, hogy merénylet történt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában azt mondta: nem lehet Alekszej Navalnij megmérgezéséről beszélni mindaddig, amíg nem találják meg szervezetében a mérget. Mint mondta, Moszkva "türelemmel viszonyul" azokhoz a kijelentésekhez, hogy az orosz ellenzéki politikust nagy valószínűséggel megmérgezték, de nem ért velük egyet. Szavai szerint a Kreml "egyértelműen, abszolút módon, másoknál nem kevésbé" érdekelt annak kiderítésében, hogy miért zuhant kómába az ellenzéki politikus.  • Hírek
  • Hírek