Zsófia
17 °C
21 °C

A palesztinok tiltakoznak a közel-keleti békeszerződés ellen

2020.09.15. 23:34
A palesztinok tiltakoznak a Washingtonban aláírt egyezmény ellen, amelyet az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein kötöttek Izraellel.

A Palesztin Autonóm Területek miniszterelnöke, Mohammad Shtayyeh úgy kommentálta a békemegállapodást, hogy „e gy újabb gyásznappal bővült a palesztin naptár”. Hozzátette, hogy felülvizsgálják viszonyukat az Arab Ligával és az Izraellel egyezkedő országokkal – adta hírül a Middle East Eye hírportál.

Az MTI beszámolója szerint Donald Trump amerikai elnök előzőleg arról beszélt, hogy a palesztinok is támogatni fogják az Izrael, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti békemegállapodást. Az elnök elismerte, hogy a palesztinokkal kicsit nehézkes tárgyalni, de szerinte az újonnan létesülő gazdasági és politikai kapcsolatokból nem akarnak kimaradni, különös tekintettel arra, hogy az Emirátusok és Bahrein eddig pénzügyi segítséget nyújtott a palesztin törekvésekhez.

A béketerv szellemi atyja Jared Kushner, az elnök veje és tanácsadója. Ő úgy gondolja, hogy mostantól hosszú távon békés és stabil lesz a közel-keleti térség.

Ennek egyelőre nem sok jelét látjuk, a palesztin nép ma tartja a „Felkelés Napját” a Gázai-övezetben. A Palesztin Hatóság és a Hamász is hevesen tiltakozott a megállapodás aláírása ellen – írta a Middle East Eye. Ismail Haniyeh, a Hamász vezetője kijelentette: nem fogják feladni nemzeti jogaikat és Jeruzsálemet a megszálló hatalmak kedvéért. Szerinte az Emirátusok vezetői csak a belpolitikai válság elől menekülnek, amikor Amerikával barátkoznak.

Kedden délelőtt több száz palesztin menetelt Nablusban, Jeninben és Gázában, hogy tiltakozzon a békefolyamatok ellen. Washingtonban ötven civil szervezet tüntetett a megállapodás ellen a Fehér Ház előtt.

A világsajtó üdvözölte a megállapodást, és mind az orosz, mind az angol nyelvű portálok bizakodóan tudósítottak a békefolyamatról.