Mihály
12 °C
21 °C

Puccs vádjával áll bíróság elé a fehérorosz ellenzéki vezető

2020.09.16. 21:58

Minszkben vádat emeltek Marija Kolesznyikova ellen – tudósított az RBC gazdasági lap, a Ria Novosztyi és a TASSZ. A vád a nemzetbiztonság megsértése és nyilvános felhívás puccsra.

Kolesznyikova volt a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács utolsó tagja, aki még szabadon mozoghatott. Korábban Minszk belvárosában elrabolták és megpróbálták kitoloncolni Ukrajnába, de eltépte az útlevelét, és nem volt hajlandó elhagyni a hazáját. Ezek után eltűnt, majd egy ellenzéki nyomozócsoport kiderítette, hogy előzetes letartóztatásban van Minszkben.

A nemzetbiztonságot veszélyeztető felszólalás önmagában kettőtől öt évig büntethető a belorusz törvények szerint. A másik vádpont az ügyvédek szerint nem bizonyítható.

Kolesznyikova beszédei fellelhetők a világhálón, közösségi oldalakon. Minden beszédében hangsúlyozta a törvényes, erőszakmentes tiltakozást. Nem kívánta törvényellenesen megdönteni az államhatalmat, éppen ellenkezőleg, elindult a törvényes választásokon és felszólalt a választási csalások ellen.