Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalos bocsánatkérést vár Lengyelország a brüsszeli kiéheztetős megjegyzés miatt

2020.10.01. 19:02

Vezető lengyel politikusok hivatalos bocsánatkérés iránti igényt fogalmaztak meg miután Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke kijelentette, hogy a jogállamiság miatt „ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. Katarina Barley a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban tette ezt a kijelentést.

Barley nyilatkozata felháborító, „a legrosszabb történelmi képzettársításokat ébreszti" – írta Twitter-oldalán Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal miniszteri rangú vezetője. „Mondhatnánk, hogy a németeknek van tapasztalatuk a lengyelek éheztetésében és üldözésében" – tette hozzá a politikus, feltehetőleg Lengyelországnak a második világháborús német megszállására utalva.

Piotr Müller kormányszóvivő szintén Twitter-bejegyzésben fejezte ki az üggyel kapcsolatos álláspontját: „Bocsánatkérést várunk, a szégyenletes kijelentés visszavonását".

Az MTI  szerint a lengyel szenátus kormánypárti alelnöke, Marek Pek leszögezte: Barleynek nemcsak az általa használt szavakon kellene elgondolkodnia, hanem „azon is, nem éheztet-e ki egyúttal sok, Lengyelországban nagyszerűen kereső német céget".