Biden tíz százalékponttal vezet Trump előtt

2020.10.04. 14:58

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató felmérése szerint az amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal a Demokrata Párt jelöltjének, Joseph Bidennek tíz százalékponttal nagyobb a támogatottsága, mint a Republikánus Párt jelöltjének, Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnöknek.

Az egész Egyesült Államokra kiterjedő közvélemény-kutatást, amelynek hibahatára plusz-mínusz öt százalékpont, október 2-án és 3-án végezték, miután kiderült, hogy az amerikai elnök megfertőződött a koronavírussal.

A felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka választaná amerikai elnöknek Joe Bident. A hivatalban lévő elnök támogatottsága 41 százalék. A tíz százalékpontos előny a hibahatáron belüli értékkel is 1-2 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt hetekben.

Ugyanakkor az elnökválasztás kimenetelét eldöntő ingaállamokban az országosan mért tíz százalékpontnál kisebb Biden előnye.

A felmérésben részt vevőket megkérdezték arról is, mit gondolnak Donald Trump elnök megbetegedéséről. A válaszadók 65 százaléka – a regisztrált demokrata párti szavazók 90 százaléka és a regisztrált republikánus szavazók fele  úgy vélte, igaz az az állítás, hogy Donald Trump „valószínűleg nem kapta volna el a fertőzést, ha komolyabban vette volna a koronavírust”. Az elnök korábban többször bagatellizálta a járványos betegség súlyosságát.

Egyelőre nem lehet tudni, Donald Trump betegsége miatt elhalasztják-e az elnökjelöltek következő vitáját, amely október 15-re van kitűzve. Az alelnökjelöltek első televíziós vitáját csütörtökön rendezik Salt Lake Cityben.  • Tippek
  • Árfolyam