Víruskövető alkalmazást tennének kötelezővé Portugáliában

2020.10.16. 17:53

A StayAway mobilapplikáció használatára kötelezné a munkahelyeket, iskolákat és tudományos intézeteket egy új sürgősséggel elfogadni kívánt törvénytervezet Portugáliában – írta az Euronews.com, António Costa miniszterelnök bejelentését idézve.

Az országban felfutóban van a járvány, a Worldometers.info adatai szerint az elmúlt 24 órában 2608 új koronavírus-fertőzöttről adtak hírt a hatóságok, és 21 áldozata volt a járványnak. Ezzel a járvány kitörése óta 95 902 koronavírusos esetre derítettek fényt, az elhunytak száma pedig 2149-re emelkedett. 

Az alkalmazás jelzi, ha koronavírussal fertőzött személy van a közelben, anélkül, hogy felfedné az illető pontos tartózkodási helyét.

A portugál kormány 500 eurós büntetéssel érné el, hogy a megjelölt helyeken mindenki használja az applikációt. 

Hasonló víruskövető applikációt Franciaországban is bevezettek, de a portugál kormányfő szerint nem vált be, mivel a franciák nem töltötték le a mobiljukra. 

A portál ezzel szembeállítva a brit példát is bemutatja, ahol az ottani verzió nagyon is népszerű, mivel 4 nap alatt 12 millió felhasználója lett, hatszor annyi, mint ahányan a franciák közül éltek a lehetősséggel. 

A hasonló applikációkkal kapcsolatban számos személyiségi jogi aggály vetődött fel, épp ezért a britek különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy tudassák, az alkalmazás a fertőzöttek kilétét nem fedi fel, és az adatok az ottani verzióból két hét után törlődnek. 

Magyarországon is készült állami vírusjelző mobil app, azonban a tavasz óta elérhető VírusRadar alkalmazást Androidra mindössze nagyjából százezeren töltötték le, és a felhasználói vélemények sem tükröznek túl nagy elégedettséget vele.   • Tippek
  • Hírek