Az éles lőszer sem tartja vissza a belarusz tüntetőket

2020.10.18. 20:01

Több mint 30 ezren vesznek részt az Alekszandr Lukasenko elnök elleni demonstráción, noha hétfőn a belügyminisztérium figyelmeztetett, hogy készek akár éles lőszert is bevetni a hatóságok szükség esetén – idézte az Interfax orosz hírügynökség hírét az MTI. Az Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője pedig szombaton kijelentette, tudomásuk van arról, hogy provokáció készülődik az ország destabilizálása céljából.

Kapcsolódó

Kész vérbe fojtani az ellenzéki tüntetéseket a Lukasenko-rezsim

A belügyminiszter helyettese szerint a hatóságok készek éles lőszer bevetésére is.

Vasárnap nem a belvárosban gyűltek össze a tiltakozók, hanem Minszk egyik, gyárakkal teli déli negyedében.  Mintegy ötven embert őrizetbe vett a rendőrség.

A tüntetők az augusztus 9-i elnökválasztás óta követelik Alekszandr Lukasenko elnök lemondását, illetve új, tiszta és szabad választások kiírását. A demonstrálók szerint a 26 éve hivatalban lévő elnök elcsalta a választás eredményét, amikor kihirdette, hogy a szavazatok 80 százalékával megnyerte azt.  

Kapcsolódó

Egyelőre nem szankcionálja a belarusz elnököt az Európai Unió

Az Európai Unió továbbra is támogatja Belarusszia szuverenitását.

A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése miatt százak sebesültek meg, s nagyjából 13 ezer embert vettek őrizetbe.

Kapcsolódó

Körözést adtak ki Belaruszban Szvetlana Tyihanovszkaja ellen

A volt ellenzéki elnökjelölt az alkotmányos rendet akarta megdönteni – hangzik a vád.