Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Utolsó kampánykörútjára indult Trump a választás előtt

2020.11.01. 21:10

Két nappal az elnökválasztás előtt, vasárnap utolsó kampánykörútjára indult Donald Trump amerikai elnök, hogy megpróbálja megfordítani a helyzetet és legyőzni demokrata párti ellenfelét, Joe Bident, amivel rácáfolna a közvélemény-kutatási eredményekre.

Az újraválasztáshoz vezető szűk ösvényen Donald Trump az úgynevezett „billegő államokba” látogat, amelyek döntő szerepet játszhatnak abban, hogy újabb négy évig maradhat-e a Fehér Házban.

Kapcsolódó

A Fehér Ház kulcsai: öt csatatéren dőlhet el a választás

Megyéken, városokon múlhat akár minden. Trump Pennsylvaniában húzott bele, Detroitban Obama és Stevie Wonder adott Bidennek hátszelet.

Joe Biden országos előnye a republikánus elnök előtt viszonylag stabil maradt az utóbbi hónapokban a koronavírus-járvány okozta közegészségügyi válság miatt. A legutóbbi, október 27–29. között készült Reuters–Ipsos-felmérés szerint Joe Biden 51 százalékkal vezet, míg Donald Trump 43 százalékra áll – adta hírül az MTI.

Donald Trump azonban továbbra is közel áll Bidenhez elegendő ütközőállamban, hogy megnyerje a második mandátumához szükséges 270 elektori szavazatot. A Reuters–Ipsos felmérései szerint továbbra is éles a verseny Floridában, Észak-Karolinában és Arizonában.

Joe Biden, aki Trumpnak a világjárványra adott válaszát helyezte választási kampánya középpontjába, vasárnap Pennsylvaniában kampányol, ahol a választás sorsa eldőlhet.

Vasárnap és hétfőn Donald Trump tíz kampánygyűlést tart – naponta ötöt. Vasárnap Michiganben, Iowában, Észak-Karolinában és Floridában találkozik a választókkal. Hétfőn pedig a tervek szerint Észak-Karolinában, Pennsylvaniában és Wisconsinban, illetve kétszer Michiganben tart kampányrendezvényt.

A kétnapos kampánykörút hétfő este ér véget a michigani Grand Rapidsben, ahol Trump 2016-ban is befejezte a kampányát. Négy éve sikerült elhódítania az évtizedek óta demokratákra szavazó Michigant, Pennsylvaniát és Winsconsint.