Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Már tesztelik a koronavírus elleni vakcinát Izraelben

2020.11.01. 13:15

Megkezdődött az izraeli Nesz Ciónában található biológiai kutatóintézetben kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina klinikai tesztje Izraelben.

Elsőként a 26 éves, Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a Covid–19 elleni védőoltást, aki elővigyázatosságból egynapos megfigyelésre befeküdt a Tel-Aviv melletti Séba kórházba. Eredetileg egy másik, 47 éves férfi lett volna a kísérlet első alanya, de az előzetes vizsgálatoknál kiderült, hogy a szervezetében már ellenanyag található, korábban átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomása lett volna róla.

Vasárnap Harel mellett egy 34 éves orvostanhallgató is megkapta az oltóanyagot a kísérletben szintén részt vevő jeruzsálemi Hadassza kórházban. Kedden még négy embert beoltanak, de egyiküket placebóval, majd novemberben a klinikai teszt első szakaszában összesen nyolcvan 18–55 éves önkéntest részben valódi oltóanyaggal, részben placebóval.

A második szakaszban, decembertől mintegy ezer 18–85 éves önkéntes kapja meg a kísérleti védőoltást nyolc kórházban, és ha minden rendben halad, akkor a tesztelés harmadik szakaszában harmincezren vehetnek részt jövő áprilisban és májusban.

Mindezzel párhuzamosan a védelmi minisztérium már megkezdi az oltóanyag tömegtermelését. A szérumot elfogadása és sikeres tesztelése után az izraeliek és a palesztinok is megkaphatnak várhatóan a jövő év második félében.

Az oltást Brilife-nak nevezték el a héber briut, vagyis egészség szó és az angol élet szó összevonásával. Izrael szeretne vásárolni a várhatóan hamarabb elkészülő külföldi oltóanyagokból is, és megérkezésük esetén megkezdi a veszélyeztetett lakossági csoportok beoltását.

Kapcsolódó

Ezek közül kerülhet ki az oltás, ami leszámol a járvánnyal

Összeszedtük a koronavírus ellen készülő összes vakcinát. Megmutatjuk, hol készülnek, hogy működnek, és melyik fejlesztés hogy áll. Ami biztosnak tűnik: a széles körben bevethető oltásra még legalább egy évet várni kell.  • Vennék
  • Hírek