Terrortámadás Bécsben: négy ember meghalt, a merénylő az Iszlám Állam híve volt

2020-11-02T204052Z 1747097885 RC28VJ9ESOK1 RTRMADP 3 AUSTRIA-ATT
2020.11.02. 23:10 Módosítva: 2020.11.03. 11:04

Hivatalos rendőrségi közlések szerint négy polgári személy meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor merénylők hétfő este tüzet nyitottak Bécs első kerületében, a Seitenstettengassén fekvő központi zsinagógánál. Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy támadót rendőrök lőttek le. Öt merénylőt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. A bevetés még mindig tart, a rendőrség különleges egységei folytatják a hajtóvadászatot a merénylők után. Éjjel egyre egyetlen terrorista maradt szökésben. 

A bécsi rendőrség először egy halottról tett bejelentést a Twitteren, Michael Ludwig főpolgármester kedd hajnali két óra után közölte, hogy egy második civil, egy nő a kórházban belehalt a fegyvergolyó okozta sérüléseibe. Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggel hat órai sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy három polgári személy életét követelte a merényletsorozat, aztán bejelentést tett egy negyedik halottról is. Két nőről és két férfiról van szó, akik közül hárman kórházba szállítás után vesztették életüket. Egyikük pincérnő volt, a többiek az étkezdékben fogyasztó vendégek. A lelőtt terrorista az Iszlám Állam híve volt.

Karl Nehammer
Karl Nehammer
Fotó: Joe Klamar / AFP

Gerhard Pürstl bécsi rendőrfőnök ehhez a maga részéről annyit fűzött hozzá, hogy a merénylőt körülbelül kilenc perccel az első lövések eldördülése után likvidálták. Összesen hét rendőr nyitott tüzet rá, és már házkutatást tartottak a lakásán. Arról, hogy a szökésben lévő merénylőt sikerült-e elkapni, a sajtótájékoztatón nem sok minden derült ki azonkívül, hogy egész éjszaka folyt a hajtóvadászat utána.

Michael Ludwig bécsi főpolgármester szerint a lelőtt merénylő robbanóövet viselhetett, később azonban a politikus arról tett bejelentést, hogy a robbanóöv kamu volt, de a terroristánál machetét és egy kézi lőfegyvert is találtak. A Kronen Zeitung később azt írta, hogy egy 20 éves férfi volt, osztrák-macedón kettős állampolgár,  bevándorlók Ausztriában született gyermeke. Terrorista szervezkedés 22 hónapra ítélték, de ebből csak nyolcat ült le, 2019 decemberében feltételesen szabadult.

A merényletsorozat hat helyszíne 

a Salzgries, a Morzinplatz, a Seitenstättengasse, a Fleischmarkt (a húspiac), a Bauernmarkt (a gazdapiac) és a Graben (a központi sétálóutca).

 A közösségi médiában ugyan még egy Stadtparknál történt lövöldözésről is szó volt, de ez egyelőre nem nyert bizonyságot. Mind a hat helyszín Bécs I. kerületében fekszik, a MeinBezirk térképre tette őket. Harald Sörös rendőrségi szóvivő közlése szerint összehangolt támadásokról van szó.

Az osztrák belügyminiszter már hétfő este megerősítette, hogy terrortámadás történt, kedden éjjel egykor kezdődött sajtótájékoztatóján pedig elárulta, hogy már csak egy merénylő van szökésben. Bécsben ma zárva tartanak az iskolák, a diákok hiányzását igazoltnak tekintik. Lehetőség szerint munkába se menjen senki – kérte a tárca vezetője, hangoztatva, hogy a belvárost mindenképpen kerülni kell. 

Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak a merényletsorozat miatt, a fővárosba vezényeltek alsó-ausztriai és burgenlandi egyenruhásokat is.

Christoph Mierau, a Bécsi Egészségügyi Szövetség szóvivője kedd reggel azt közölte, hogy a merényletsorozatban megsérült rendőrt az egyik bécsi kórház intenzív osztályán ápolják. A klinikákon 17 sebesültet látnak el, közülük hat ember állapota súlyos. 

Korábban a Kurier hét halottról számolt be, a Kronen Zeitung pedig úgy tudja, hogy az egyik merénylő felrobbantotta magát. Utóbbi szerint a merénylőn kívül egy rendőr és egy járókelő is a halálos áldozatok között van, és a metróban is dördültek lövések. Eközben a MeinBezirk írt arról, hogy négy embert vett őrizetbe a rendőrség a Grabenen. Az utca egyik kocsmájában készült videófelvételen az látszik, amint odakint négy férfi áll félmeztelenre vetkőztetve és felemelt karokkal.

A Stadttempel zsinagóga közelében, a Schwedenplatz környékén hatalmas a rendőri készültség, a hatóságok Michael Ludwiggal az élen felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, aki teheti, kerülje a környéket, és senki ne posztoljon fotót és videót. Az izraelita közösség biztonsági szolgálata arra kéri az ausztriai zsidókat, hogy maradjanak otthon. Az osztrák zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch azt mondta, nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, mert az zárva volt a támadás idején.

Egy szemtanú az ORF-nek arról beszélt, hogy egy alakot látott rohanni a Schwedenplatz felé, aki „vadul” tüzelt az automata fegyverével. Ezt egészen a térig folytatta, ahol aztán jöttek a rendőrök, és lőni kezdtek rá.

Megcéloztak, és lőttek rám. A Franz Josefs-Kai (a rakpart – a szerk.) felé menekültem, és hallottam, ahogy a golyók a falba csapódnak mögöttem

– nyilatkozta az ORF-nek egy túlélő. Az ORF több más drámai kalandról is beszámolt. Egy szemtanú kezdetben azt hitte, hogy csak tűzijátékot hall, és csak akkor döbbent rá a véres valóságra, amikor meglátta, hogy egy terrorista a bárok és kocsmák előterében ülő vendégeket vette célba. A fegyveres körberohant, és

válogatás nélkül mindenkire lőtt, aki csak élt és mozgott,

vagy száz lövést adva le a kezdetben mit sem sejtő, később pánikszerűen menekülő emberekre. Másvalaki maga is a tűzvonalba került, csak az volt a szerencséje, hogy el tudott bújni egy fal tövében. De amint megpróbált elfutni a helyszínről, a maszkot viselő terrorista rá is leadott lövéséket 15-20 méterről egy hosszú csövű fegyverből.

A támadássorozat alatt – írja a Kurier – az #opendoors és hasonló hashtagek futottak a Twitteren, így aki éppen menedéket keresett, az találhatott is a közösségi oldal segítségével. Rengetegen ajánlották fel lakásukat, ahol a vérengzés elől menekülők meghúzhatták magukat. Többen nemcsak helyet, de megnyugtató szavakat is kínáltak: „Ha nem érzi magát biztonságban, az ajtóm nyitva áll ön előtt. Ezt együtt fogjuk átvészelni” – írta valaki, és volt olyan is, aki az ágya mellé bort és csipszet is kínált a menekülőknek. 

A Facebook aktiválta a kríziskezelés néven ismert, eredetileg természeti katasztrófákra kifejlesztett funkcióját is, amelyen keresztül mindenki tudathatja a szeretteivel, hogy jól van, és ők is meggyőződhetnek erről.

Az érintett városrészben, Bécs 1. kerületében nem állnak meg a tömegközlekedési járatok.

A merényletről szóló első bécsi rendőrségi tweet alá valaki fenyegető kommentben azt írta, Allahra esküszik, hogy ez csak a kezdet volt.

Az oe24.at azt közölte, hogy a Stephansdom bejáratát rendőrautók zárták el. A Bécsi Állami Operaházat evakuálták. Ami a Stephansdomot illeti, a székesegyházban szombat reggel egy 25 éves afgán férfi kezdett el iszlamista jelszavakat kiabálni. Két nap alatt ráadásul ez már a második incidens volt, a Bécs 10. kerületében lévő Szent Antal-templomba ugyanis csütörtök este 30-50 muszlim fiatal hatolt be és kezdett el randalírozni a többi között „Allahu Akbar!” kiáltásokkal. Mind a két incidenst a Mohamed-karikatúrák körüli franciaországi botrány hatásának tulajdonítják.

A hétfői merénylők kilétéről és indítékairól hivatalosan egyelőre semmit nem tudni, de a SITE nevű amerikai megfigyelő szervezet szerint már jelentkeztek dzsihadisták, akik szerint ők most nyújtották be a számlát Ausztriának azért, hogy részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi misszióban. Az iraki és szíriai beavatkozásba Ausztria nem szállt be katonai erővel.

Rendőrségi kérésre az osztrák sajtó eltávolítja a fénykép- és videófelvételeket, de a Twitteren már több videó is terjed az egyik merénylőről, aki valószínűleg egy AK–47-essel nyitott tüzet.

Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár a Twitteren azt írta: „Jelenleg nehéz órákat élünk. Köszönöm mindazoknak, akik ebben a helyzetben az életüket kockáztatják mindannyiunk biztonságáért. A rendőrség határozottan fellép ennek a szörnyű terrortámadásnak az elkövetői ellen.”

Az ORF-nek adott interjúban a kancellár úgy vélekedett, hogy a terrortámadást nagyon szakszerűen készítették elő. A merénylők jól fel voltak fegyverkezve, és tekintettel arra, hogy a fő helyszín Bécs központi zsinagógája volt, a kancellár szerint nem zárható ki az antiszemita indíttatás. A hétfő éjfél utáni nyilatkozatában Sebastian Kurz figyelmeztetett, hogy a veszélyt még nem sikerült teljesen elhárítani, ezért jelenleg különösen feszült a biztonsági helyzet. Az, hogy az emberek újra normálisan kimehetnek-e az utcákra, az előttünk álló éjszakától függ – mondta. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a történtek nem a keresztények és a muszlimok, vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak.

A vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. Az ellenség az iszlamista szélsőségesség, nem a muszlimok.  Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket, nem engedünk teret ennek a gyűlöletnek

- hangoztatta a kancellár.

Karl Nehammer belügyminiszter korábban úgy vélte, a merényletet a francia szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo elleni 2015-ös párizsi támadás ihlette, helyszínéül ugyanis szintén olyan környéket választott, ahol nemcsak a zsinagóga van, hanem a „Bermuda-háromszögnek” nevezett szórakozónegyed is, ahol bárok sorakoznak egymás mellett. A merényletet arra a pillanatra időzítették, amikor tele volt a belváros, a helyiek és a turisták is ki akarták használni az utolsó szabad estéjüket a keddtől életbe lépő kijárási tilalom előtt. 

Emmanuel Macron francia elnök Twitteren németül és franciául is kiállt a terror ellen: „Mi, franciák, osztozunk az osztrákok sokkjában és szomorúságában a bécsi támadás után. Franciaország után még egy békés ország, amely a terroristák célkeresztjébe került. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Semmilyen nyomásnak nem engedünk” – írta. 

A Twitteren biztosította részvétéről Ausztriát Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt is, azt írva, közösen kell kiállni az gyűlölet és az erőszak ellen. 

A republikánus elnök, Donald Trump eközben arról írt, hogy ezeknek az ártatlanok elleni gonosz támadásoknak véget kell vetni, az Egyesült Államok Ausztria, Franciaország és egész Európa mellett áll a radikális iszlamista terroristákkal szemben. 

Karácsony Gergely a következő poszttal biztosította szolidaritásáról az osztrák fővárost:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter videóüzenetében arról beszélt, itt az ideje ébresztőt fújni Európának, az ezt kísérő Facebook-posztjában pedig azt írta, hogy

osztrák barátaink mellett állunk.

Kedd reggel Áder János köztársasági elnök is részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

A Magyar Iszlám Közösség nyílt levélben fejezte ki együttérzését Alexander van der Bellen osztrák államfőnek a „galád terrortámadás” miatt. 

A Reuters mindeközben emlékeztet, hogy 1981-ben ugyanezt a bécsi zsinagógát, a Stadttempelt két palesztin terrorista támadta meg. Abban a merényletben ketten meghaltak és 18-an sebesültek meg.

A nap történéseit ide kattintva követhetik tovább.

Bécsben van? Látott valamit? Várjuk fotóit vagy beszámolóját az ugyelet@mail.index.hu címre!

(Borítókép: Rendőrök zárják el az utat a Schwedenplatz közelében a tűzharc után Bécsben. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters))  • Hírek
  • Bankszámla