Videók tanúskodnak a hegyi-karabahi háborús bűncselekményekről

2020.11.03. 12:28

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint nyilvánosságra kerültek olyan videofelvételek, amelyeken a háborús bűncselekmények fogalmát kimerítő tettek láthatók az Örményország és Azerbajdzsán közti karabahi konfliktusban. 

Miközben a közösségi médiában számos hamis felvétel kering, mélyreható média- és sajtóvizsgálatok nagyon nyugtalanító videofelvételeket tártak fel, amelyeken azeri katonák végeznek ki két, katonai egyenruhát viselő örményt

– jelentette be Michelle Bachelet, aki emlékeztetett arra, hogy a védett személyek szándékos meggyilkolása sérti a genfi egyezményeket. 

Kapcsolódó

Azeri, örmény megszólalók az Indexnek: kinyílik a zsebben a bicska

A hegyi-karabahi konfliktus magyar származású érintettjeit kérdeztük arról, hogyan látják a konfliktust, mi az oka, és milyen kimenetelt akarnak.

Bár a két ország múlt pénteken megállapodott abban, hogy tartózkodik a civil lakosság elleni szándékos támadásoktól, a hétvégén rakétákat lőttek ki lakott területek ellen, támadás ért egy piacot és egy autóbuszt is a Hegyi-Karabah fővárosának számító Sztyepanakertben. 

A jereváni védelmi minisztérium szóvivője, Susan Sztyepanyan olyan videót is posztolt, amely egy kórház elleni azeri légi csapást dokumentál.Bakui jelentések viszont arról számolnak be, hogy a tűzvonaltól mintegy 20 kilométerre fekvő Terter városát nehéztüzérséggel lőtték az örmény erők.

Lerombolt otthonoknak és utcáknak, menekülni vagy a pincéikben menedéket keresni kénytelen embereknek vagyunk szemtanúi. Fel kell hagyni ezekkel a támadásokkal, és felelőseiket, illetve az őket elrendelőket bíróság elé kell állítani

 hangsúlyozta az emberi jogi főbiztos. 

Örményország szeptember 27. óta áll harcban Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét. Jereván és Baku orosz és nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el.Legutóbb múlt pénteken Genfben állapodtak meg arról, hogy nem támadnak lakott területet vagy más, nem katonai célpontot, két nappal később azonban ezt az egyezséget is megsértették. Korábban az is felvetődött, hogy humanitárius folyosót nyitnának a lakosság kimenekítésére, de mindeddig ez ügyben sem sikerült előre lépni.