16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04. ÉLŐ
Anglia 0
Szenegál 0

Véghajrában a nemzeti régiók védelméért indított aláírásgyűjtés

2020.11.07. 11:15

Dabis Attila, a kezdeményezést indító Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja közölte: az ügy sikeréért még négy országban van szükség további aláírásokra. Litvániában és Horvátországban várhatóan a következő órákban összegyűlik a szükséges szám – fűzte hozzá.

Ismertette: Litvániában, elsősorban az ország lengyel közösségének segítségével, a szükséges aláírások 90, Horvátországban a drávaszögi magyarok, a szerb és cseh közösségek támogatásával 87 százaléka gyűlt össze. A harmadik Spanyolország lehet, ahol a katalán és a baszk kisebbség segíti a nemzeti régiók ügyét, a negyedik pedig Szlovénia, ahol a szükséges aláírások harmadát sikerült eddig összegyűjteni.

Az aláírásgyűjtés előző hullámának tanulsága, hogy az utolsó napon is lehet nagy sikert elérni, hiszen május 7-én 190 ezer aláírás gyűlt össze – hangsúlyozta Dabis Attila. A gyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel november 7-ig meghosszabbították az eredetileg egyéves határidőt azon kezdeményezések esetében, amelyek március 11-én már folyamatban voltak.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell az aláírásával támogatni. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást. Eddig Magyarországon, Romániában és Szlovákiában haladta meg az aláírások száma a népességarányos nemzeti küszöböt.  • Tippek
  • Hírek