Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Trump és Biden is üdvözölte az új kísérleti vakcinát

2020.11.09. 23:34

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök és Joe Biden megválasztott elnök is üdvözölte hétfőn az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti vakcinát.

Kapcsolódó

Hatékonynak bizonyult az amerikaiak által fejlesztett vakcina

A Pfizer gyógyszergyár 43 ezer önkéntes bevonásával tesztelte az oltóanyagot.

A Pfizer New York-i székhelyű multinacionális gyógyszergyár, míg a BioNTech egy német vállalat, amely korábban nem foglalkozott oltóanyag-gyártással. Mindkét gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga kísérleteinek harmadik szakasza is megkezdődött, és sikeres.

Donald Trump „elégedettségét” fejezte ki a remélhetően sikeres vakcina miatt. Az elnök a Twitteren „nagyszerű hírnek” nevezte a két gyógyszergyártó bejelentését. Azt írta: 

a tőzsde megugrott. Hamarosan érkezik a vakcina. A hatékonysága 90 százalékos!

Biden közleményt adott ki.

Gratulálok azoknak a tehetséges nőknek és férfiaknak, akik hozzájárultak ehhez, és reménységet adnak nekünk

– fogalmazott, hozzátéve, hogy

fontos megjegyezni, hogy még hónapokba telik, mire a Covid-19 elleni küzdelem véget ér.    

A közlemény kiadása után nem sokkal Wilmingtonban Joe Biden rövid beszédet is mondott. Ebben arra kérte az amerikaiakat, hogy hordjanak maszkot a vírus visszaszorítása érdekében.


Joe Biden úgy vélekedett: további 200 ezer amerikai halhat meg a vírus okozta betegségben és szövődményeiben, mielőtt a vakcina széles körben elérhető lesz.

Biden ígéretéhez híven hétfő reggel nyilvánosságra hozta tervezett 12 tagú „koronavírus-csoportja” névsorát. A tanácsadó csoportot Vivek Murthy volt tisztifőorvos, David Kessler, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetője és Marcella Nunez-Smith, a Yale Egyetem kutatója és professzora vezeti.