Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Zavargások törtek ki Varsóban

2020.11.11. 18:17

Zavargások törtek ki szerdán Varsóban a nemzeti körök által szervezett függetlenség napi felvonulás során – írja az MTI. 

A rendőrség közlése szerint a garázdákból álló csoportok ellen könnygázt és gumilövedéket is bevetettek, néhány rendőr is megsérült.

A hagyományos függetlenség napi menetet idén a koronavírus-járvány miatt autós felvonulás formájában tervezték megtartani. 

A függetlenség napi felvonulást azonban

SEM AUTÓS, SEM GYALOGOS FORMÁBAN NEM ENGEDÉLYEZTE AZ ELLENZÉKI VARSÓI FŐPOLGÁRMESTER, RAFAL TRZASKOWSKI.

Mateusz Morawiecki kormányfő pedig azt kérte, hogy a járvány idején az emberek ne vegyenek részt a felvonuláson.

Ennek ellenére a megemlékezésre több ezren gyalog érkeztek – holott Lengyelországban jelenleg tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. 

A gyalogos menet résztvevői fáklyákat, petárdákat vittek magukkal.

Az általuk elhajított pirotechnikai eszközöktől kigyulladt egy lakás egy társasházban.

A tüzet eloltották, senki nem sérült meg.

Rendőrségi közlemény szerint a gyalogos ünneplők közé huligáncsoportok keveredtek, ezek a Nemzeti Múzeum közelében kövekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket. A rendőrség könnygázt, „egyéni esetekben” pedig gumilövedéket is használt. Sajtóértesülések szerint a helyszínen mentők ápolták a sérülteket.

Egy csoportot a rendőrség a Nemzeti Stadion környékén is körbevett, a tüntetők ott is különféle tárgyakat dobáltak a rendfenntartók irányába. A helyszínen több embert is őrizetbe vettek. 

A videók tanúsága szerint egy üzletet is feldúltak a tüntetők.

A lengyel politikai vezetők az évfordulót szentmiséken, koszorúzásokon ünnepelték. A megemlékezések, valamint a hozzájuk kötődő számos kulturális rendezvény döntő részét a járvány miatt online formában tartották meg.

A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-től számítják, amikor németországi fogságából Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.