Több, mint kétszáz koronavírusos halt meg Romániában

2020-11-06T090024Z 1890368136 RC2LXJ9KQYP2 RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.11.11. 19:24

Több, mint kétszáz, a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetet jelentettek Romániában, Nagybánya városát két hétre vesztegzár alá vonták – írja az MTI.

Romániában az utóbbi 24 órában újabb csaknem tízezer fertőzést diagnosztizáltak, ami majdnem másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Emellett mintegy

203 haláleset regisztráltak.

A koronavírusos betegeknek elkülönített kórházakban az intenzív osztályok telítettsége – országos szinten – a 90 százalékot közelíti. A nagyvárosokban már hetek óta helyhiány van a kórházakban, sok helyütt helyhiány miatt a sürgősségi ügyeleteken hagyják, és ott próbálják életben tartani a válságos állapotban beérkező koronavírusos betegeket.

Az országban hétfőtől léptették életbe az újabb szigorításokat, amelyeket részleges karanténként értelmezett a román média. Klaus Iohannis államfő szerint két-három héten belül remélhető eredmény az újabb szigorításoktól, amelyek

a lakosság egészségének védelmét, az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő rendkívüli nyomás enyhítését célozzák.

Médiajelentések szerint Temesváron a járványkórházak telítettsége miatt arra készülnek, hogy otthoni használatba adják az oxigéndúsítókat, amelyeket a könnyebb tüneteket produkáló fertőzöttek a családorvosok online felügyelete mellett önállóan kezelnének.  A város polgármestere a közszállítási vállalat kisbuszait ajánlotta fel arra az esetre, ha a mentőszolgálat járműparkjával már nem tudnak eleget tenni a segélyhívásoknak.

A kimutatásokból az látszik, hogy az erdélyi megyékben és Bukarestben terjed leggyorsabban a fertőzés, de a román média szerint ez azzal is összefüggésben áll, hogy az ország fejletlenebb térségeiben jóval kevesebbet tesztelnek. Szeben megyében az utóbbi két hétben a lakosság 7,2, Kolozs megyében a lakosság 6,9, Temes megyében a lakosság 6,5 ezreléknél mutatták ki a fertőzést.

Szerda délutántól a megyei hatóságok döntése alapján

két hétre vesztegzár alá vonták Nagybányát,

miután a fertőzési arány az utóbbi két hétben megközelítette a lakosság 6,5 ezrelékét. Máramaros megye székhelye az első több, mint százezres lakosságú romániai nagyváros, amely karantén alá került.

(Borítókép: Bukaresti mentős fertőtleníti magát az Ilfov Mentőszolgálatnál 2020. november 1-én. Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea / Reuters)