Hedvig
4 °C
15 °C
127 802 szavazat
188 646 szavazat

Elmarad a Nobel-békedíj átadása

2020.11.18. 14:04

A koronavírus-világjárvány miatt törölték Oslóban idén az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ítélt Nobel-békedíj átadási ünnepségét – jelentette be a Nobel-bizottság.

A közlemény szerint a norvég fővárosban jelenleg érvényben lévő, a vírus lassítását célzó korlátozások miatt nem volna lehetséges lebonyolítani a hagyományosan december 10-én tartandó átadási ünnepséget, helyette a bizottság az online díjátadót fontolgatja. Nem zárták ki mindazonáltal azt sem, hogy 2021-ben személyesen adják át David Beaslynek, a WFP főigazgatójának a tízmillió svéd korona (335 millió forint) pénzbeni jutalommal járó díjat, amelyet azzal az indokkal ítéltek oda, hogy a program kulcsszerepet játszik az élelmezésbiztonság, ezáltal a béke megteremtésében.

Kapcsolódó

A Világélelmezési Program kapta a Nobel-békedíjat

Amíg nincs oltóanyag, az élelem a legjobb vakcina a káosz ellen.

A bizottság közleménye szerint mostanáig remélték, hogy az átadót visszafogottabb formában meg tudják rendezni, ám végül törölni kényszerültek.

A békedíj az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem Stockholmban, hanem a norvég fővárosban adnak át.

Kapcsolódó

Idén a Nobel-díj-ceremónia is elmarad

A héten elkezdődik a Nobel-díjak bejelentése.

    
Noha Európában Norvégiában az egyik legalacsonyabb a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 14 napban körülbelül 156 eset jutott százezer lakosra. A helyzet az országon belül Oslóban a legsúlyosabb, ahol szerdán rekordszámú, 223 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be.

Kapcsolódó

Ausztrál tudósok is Nobel-békedíjra javasolják az amerikai elnököt

Az idei harmadik jelölő szerint az amerikai háborús hajlandóság csökkentése Donald Trump egyik nagy érdeme.