Folyamatosan nő a HIV-fertőzöttek száma, főleg Kelet-Európában

2020.11.26. 15:18

Folyamatosan nő Európában a HIV-fertőzéssel diagnosztizált emberek száma, és sok esetben túl későn állapítják meg a fertőzést – közölte két európai egészségügyi szervezet csütörtöki nyilatkozatában, kiemelve, hogy szükség van a tesztek számának növelésére.

Tavaly több mint 136 000 új HIV-esetet regisztráltak – tájékoztatott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája.

Az elmúlt években – írja az MTI – az új betegek legnagyobb része,

mintegy 80 százaléka

Európa keleti régióiban bukkant fel. A WHO szerint az Európához sorolt 53 országban több mint 2 millió embert érint a fertőzés. A megbetegedések felét „kései szakaszban” ismerték fel – áll a jelentésben, melyet a december 1-jei AIDS-világnap előtt tettek közzé.

Ez azt mutatja, hogy a régió tesztelési stratégiái nem működnek elég jól a HIV-fertőzés korai felismeréséhez

– közölték a szervezetek. A korai felismerés egyben korai kezelést is jelent, ami hozzájárulhat a fertőzés terjedésének lassításához.

Annak ellenére, hogy jelenleg az új típusú koronavírus-járványra koncentrálunk, nem szabad megfeledkeznünk egyéb közegészségügyi kérdésekről, köztük a HIV-fertőzésről sem

– jelentette ki Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. A stockholmi székhelyű szervezet tevékenysége az Európai Unió 27 tagállamára, valamint Nagy-Britanniára, Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki.

Habár nem tudni, hogy a koronavírus-világjárvány hogyan befolyásolta a HIV-szűrést, meg kell védeni az elmúlt tíz évben elért eredményeket, továbbra is biztosítani kell az elsődlegességet a HIV-tesztelésekhez, és kezelésben kell részesíteni a rászorulókat

– mondta Hans Kluge, a koppenhágai székhelyű WHO európai igazgatója.