Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Merkel nem indítaná be az európai síturizmust, Kurz már nyitna

2020.11.26. 19:46

Meghosszabbítják és több ponton szigorítják is a koronavírus-járvány második hulláma miatt Németországban bevezetett korlátozásokat – írta korábban az Index. Angela Merkel német kancellár a tartományi kormányfőkkel tíz órán át folytatott tanácskozás után bejelentette,

DECEMBER 20-IG HOSSZABBÍTJÁK MEG

az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat. A járványügyi intézkedések között az európai síturizmus felfüggesztését is sürgette a német kancellár.

Angela Merkel kiemelte azt is, hogy mindent meg kell tenni az elidősödött német társadalom védelmében, így nemcsak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig, elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények. A szövetségi kormány igyekszik megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal valamennyi síterep lezárásáról – emelte ki a kancellár.

Az osztrák nyilatkozatok alapján, sajnos, nem úgy tűnik, hogy ez könnyen sikerülhet

– mondta Angela Merkel, arra reagálva, hogy Ausztria megnyitná síterepeit. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, a tömeges tesztelést is Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején. Ezzel egy „belső nyomásra” reagált, ugyanis a síparadicsomok jelentős károkat szenvedtek már tavasszal is, és a mostani zárva tartás kritikus bevételkiesést eredményezne. Az osztrák pénzügyminisztérium szerint a síterepek zárva tartása a háromhetes karácsonyi időszakra 2,4 milliárd eurós (több mint 865 milliárd forintos) veszteséget jelentene az országnak.

Ha az EU valóban ezt akarja, akkor fizetnie kell érte

– mondta Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter, felszólítva az EU-t, hogy kompenzálja a kieső bevételek nyolcvan százalékát.

A sípályák jelenleg Európa nagy részében zárva tartanak, köztük Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában, Franciaországban és Németországban. A kérdés jelenleg az, hogy az ünnepi időszakra újranyissák-e azokat. Lengyelországban például a síterepek azt tervezik, hogy kinyitnak a tél folyamán, de csak a helyiek számára. Hazánkban sincs még kormányzati döntés a síszezonnal kapcsolatban, de a síterepek készülnek a belföldi turizmus fogadására.  • Vennék
  • Hírek