A WHO továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét

2020.11.27. 21:28

Erősen spekulatív lenne az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről, ha azt állítaná, hogy a koronavírus nem Kínában jelent meg tavaly decemberben – jelentette ki genfi virtuális sajtótájékoztatóján Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója az MTI szerint. 

A közegészségügy szempontjából nyilvánvaló, hogy ott kell kezdeni a vizsgálódást, ahol az első emberi fertőzéseket találták

– mondta Ryan, hozzátéve, hogy a bizonyítékok később más helyekre vezethetnek.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet szakértőket akar küldeni a vuhani piacra a vírus eredetének bizonyítására.

Rajta kívül az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is azt közölte, hogy a koronavírus eredetére vonatkozó kutatást Vuhanban fogják megkezdeni. 

A SARS-CoV-2 nevű vírust – jelenlegi ismereteink szerint – először a közép-kínai Vuhanban, egy élelmiszer-piacon azonosították. A kínai állami média ezzel szemben azt állítja, hogy 

a vírus külföldön már jelen volt, mielőtt Vuhanban felfedezték.

Mint mondják, a koronavírust importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán is megtalálták, valamint arra hivatkoznak, hogy egyes tudományos folyóiratok szerint a vírus már tavaly is Európában keringett – írja a Reuters.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata ennek ellenére azzal vádolta meg a WHO-t, hogy

elfogult Kína javára,

amit a szervezet többször is visszautasított.  • Hírek
  • Hírek