Bernát, Felícia
EUR 383,77 Ft
USD 363,37 Ft
8 °C
30 °C

Lendvai: Orbán nem antiszemita, de....

D KOS20141219024
2020.12.01. 10:32 Módosítva: 2020.12.01. 11:50

Az, hogy (Demeter Szilárd) vasárnap egyértelmű bocsánatkérés nélkül visszavonta a cikket, nem változtat a tényen, hogy ez a példátlan kisiklás az (Orbán-)rezsim tűzveszélyes retorikájából fakad

– írja Paul Lendvai magyar származású, befolyásos bécsi publicista a liberális Der Standard hasábjain megjelent szokásos keddi véleménycikkében. Mindamellett a 91 éves holokauszttúlélő újságíró leszögezi: 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem antiszemita; nincsenek nyíltan zsidóellenes kijelentései.

Lendvai úgy véli: a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának a hét végén az Origo.hu hírportálon megjelent, nagy vihart keltett – majd részéről visszavont – írása „kínos defektet” és „példátlan kisiklást” jelent abban a kettős retorikában, amely kifelé nulla toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, befelé viszont „áltudományos intézetek, átírt tankönyvek és számos propagandista” révén bagatellizálja a Horthy-rendszer bűnrészességét 560 ezer magyar zsidó meggyilkolásában. 

Súlyos szavak, tiltakozáshullám 

Demeter Szilárd szerint

Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni. A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók.

Mint arról az Index is beszámolt a hét végén, Demeter írása többek között ellenzéki politikusok és közéleti személyiségek, a Mazsihisz, Köves Slomó ortodox rabbi, valamint az amerikai és az izraeli budapesti nagykövetség tiltakozását is kiváltotta. Demeter leváltását is követelték, sőt munkatársainak egy része nyíltan elhatárolódott tőle. 

(Borítókép: Paul Lendvai. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek