Hét nap karanténra számíthatnak a franciák, ha külföldön síelnek

2020.12.02. 21:34 Módosítva: 2020.12.02. 21:34

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idejére – közölte szerdán Jean Castex miniszterelnök az MTI szerint. 

Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni

– mondta a miniszterelnök, utalva ezzel a spanyol és svájci síparadicsomokra.

A kormányfő hozzátette: ebből érdemes azt a következtetést levonni, hogy 

Idén nem megyünk Svájcba síelni.

Jean Castex azt is elmondta: jobban szerette volna, ha európai szinten, egységesen sikerült szabályozni a sípályák működtetésének kérdését. Hozzátette: Franciaország, Németország és Olaszország egyeztetett egymással a kérdésben, de a spanyolok és a svájciak elzárkóztak ettől. 

A miniszterelnöki hivatal ugyanakkor azt is közölte, hogy a több, mint 100 ezer határmenti ingázóra – akik munkájuk miatt lépik át az országhatárokat – nem vonatkozik majd a korlátozás.

A hazatérőkre vonatkozó hétnapos karantént a határmenti megyék prefektúrái rendelhetik majd el.

A francia határok a schengeni övezet tagállamaiból érkezők és az onnan hazatérő franciák számára jelenleg korlátozások nélkül nyitva állnak. A határállomásokon és a repülőtereken ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlanak fel az utazóknak, de hatósági karantén senkinek nem kötelező.

A síelés miatti korlátozások részeként a kormány azt is tervezi,

hogy az utazókat csak negatív koronavírus-teszttel engedné be az országba.

Az erről szóló rendelet a következő napokban jelenik meg – jelezte a miniszterelnöki hivatal.