Joe Biden korábbi ellenfele is miniszter lesz

2020.12.16. 07:18

Pete Buttigieg polgármester – aki az előválasztásokon szintén elnökjelöltként versenyzett –, valamint Jennifer Granholm is helyet kap Joe Biden kabinetjénben – írja a CNN. 

Buttigieg közlekedésügyi, Granholm pedig energiaügyi miniszterként léphet majd hivatalba, ha a szenátus jóváhagyja a jelölésüket. 

„Buttigieg polgármester úr egy olyan hazafi, aki nagyon ügyesen tudja megoldani a problémákat, és aki képes megszólítani az egész nemzetet” – mondta előbbiről Biden. A megválasztott elnök egyébként már korábban is szólt néhány kedvező szót Buttigiegről, egy alkalommal elmondta, hogy szerinte elhunyt fiára, Beau Bidenre hasonlít az ifjú politikus. 

Joe Biden azt is elmondta, hogy a közlekedésügy is olyan szakterület lesz, amelynek tekintetében kormányzata „ambiciózus tervekkel” készül. Hozzátette: bízik benne, hogy Pete Buttigieg „fókusztáltan, őszintén és merész elképzelésekkel” tudja majd irányítani ezt a munkát. 

Buttigieg jelölésének némi szimbolikus jelentősége is van, hivatalba lépése esetén ugyanis

ő lesz az első LMBTQ-személy az amerikai kormányzat legfelsőbb szintjén. 

Pete Buttigieg egyébként már az amerikai előválasztás során is összeállított egy programot, amely részletes infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazott, valamint South Bend városának polgármestereként is kötődnek a nevéhez közlekedésügyi-infrastrukturális beruházások. 

Buttigieg jelölésének továbbá azért is van nagí jelentősége, mert könnyen elképzelhető, hogy a még csak 38 éves demokrata politikus a jövőbeli elnökválasztások során versenybe szállhat majd az elnöki címért. 

Kormányzói székéből a miniszteri székbe

A hírek szerint az energiaügyi miniszter posztot Jennifer Granholm ohiói kormányzó fogja betölteni. Biden őt még nem nevezte meg miniszterként, azonban egybehangzó értesülések szerint nemsokára erre is sor kerül.

Granholm már négy évvel ezelőtt is a demokraták egyik legesélyesebb jelöltje volt a pozícióra, akkor azonban Hillary Clinton veresége meghiúsította a kinevezését. 

Granholm 1998-tól micihgani főügyész, majd 2002–06, illetve 2006–10 között Michigan kormányzója volt. 

Az energetikában a Biden-kormányzat ugyancsak ambiciózus tervekkel készül.

négy év alatt 2000 milliárd dollárt terveznek elkölteni környezetkímélő energiaprojektere, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.