A sajtót korlátozó és a kormányellenes tiltakozások lehetőségeit szűkítő törvényeket írt alá Vlagyimir Putyin

2020.12.30. 16:07

Vlagyimir Putyin orosz elnök több törvényt is aláírt szerdán; ezek nagyobb része a sajtóra vonatkozik korlátozó tartalommal, de szűkítik a kormányellenes tiltakozások kereteit is – írja az MTI.

Az új törvények mintegy betetőzik az év során elfogadott alkotmányos reformokat, amelyek már megengedik, hogy Putyin még kétszer 6-6 évre betöltse az államfői tisztséget, amelyből a korábbi rendelkezések értelmében 2024-ben távoznia kellett volna. Egy másik alkotmányos változtatás pedig élethosszig tartó mentességet garantál a volt elnököknek az esetleges felelősségre vonásuk alól.

A szerdától hatályba lépő új törvények felhatalmazást adnak az orosz hatóságoknak arra, hogy korlátozzák a hozzáférést azokhoz a honlapokhoz, amely „diszkriminálják” az orosz sajtó egyes elemeit. Az indoklás szerint ez Oroszország internetes „szuverenitását” szolgálja, viszont azt az aggodalmat kelti, hogy Moszkva Peking példáját követve akarja megrendszabályozni az internetet.

A Twitter közösségi oldal jelenleg az „állam alá rendelt” jelzővel látja el az orosz sajtó egy részét, ami Moszkva elégedetlenségét váltotta ki, mert diszkriminációnak tartja. Az erre vonatkozó új törvény támogatói arra is hivatkoznak, hogy a Facebook és a YouTube elfogult Oroszországgal szemben. Egy másik törvény súlyos pénzbüntetést helyez kilátásba abban az esetben, ha egy internetes oldal nem távolít el a felületéről betiltott tartalmakat, amire a YouTube és a Facebook esetében volt már példa az orosz parlamenti képviselők szerint.

Szintén új törvény rendelkezik a biztonsági szolgálatok tagjai személyes adatainak tiltott kiszivárogtatásáról, amit az oknyomozó újságírók fel tudnának használni a titkosszolgálati műveleteket feltáró munkájuk során.

Az új rendelkezések egyike két évig terjedő szabadságvesztést ír elő az online rágalmazás esetére. Egy másik tiltja, hogy „külföldi ügynökök” tiltakozó megmozdulásokat támogassanak anyagilag, és lehetővé teszi a tiltakozások betiltását „rendkívüli helyzet” esetén. A hatóságok erősebb felhatalmazást kapnak arra is, hogy valakit „külföldi ügynöknek” nyilvánítsanak, és öt év börtönnel fenyegeti őket, ha nem jelentik „korrekt módon” a tevékenységüket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM